hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Rizikótényezők a középpontban

Az Európai Hipertónia Társaság XVII. Kongresszusán (június 15–19., Milánó) bemutatták a frissített irányelveket, amelyben diagnosztikai változások, új kockázati tényezők és fogalmak is helyet kaptak. Bevezetőjében a dokumentum felhívja a figyelmet a véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok korlátaira.

  Világszerte szív- és érrendszeri megbetegedésben halnak meg a legtöbben; e betegség egyik rizikófaktora a magas vérnyomás. Mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás független tényezője a stroke- és a koronáriaeredetű mortalitásnak. Az 55 év feletti korosztályban, kardiovaszkuláris (CV) rizikótényezők fennállása esetén a magas pulzusnyomás is szoros jelzője a CV eseményeknek.
   A hipertónia valódi határa flexibilis, az egyén teljes kardiovaszkuláris kockázata alapján magasabb vagy alacsonyabb értéknél húzzuk meg a határt. Ha számos rizikótényező és szubklinikus vagy egyértelmű célszervkárosodás is fennáll, már a magas normális (130–139/85–89 Hgmm-es) vérnyomás is kezelendő. Normális vérnyomás (120–129/80–84 Hgmm) is jelenthet nagyon magas hozzáadott kockázatot vese- vagy kardiovaszkuláris betegség esetén. Másrészről, ha nem kell rizikófaktorokkal számolni, akkor az I. fokozatú hipertónia (140–159/ 90–99 Hgmm) is csak kis hozzáadott kockázatot jelent. Ezeket figyelembe véve kell meghatározni a kezelési stratégiát is.

   Új rizikófaktorok
   Az új irányelvek több rizikófaktorra is felhívják a figyelmet, így a metabolikus szindrómára (nem szerepel a 2003-as irányelvekben), a szubklinikus célszervkárosodásokra, a veseérintettség új jeleire (kreatinin-clearence, GFR), a mikroalbuminuriára, a koncentrikus balkamra-hipertrófiára, az emelkedett pulzushullám-sebességre, a boka-kar index alacsony értékére és a magas pulzusszámra. Ha valakinek többszörös rizikótényezője, diabétesze vagy célszervkárosodása van, még magas normális vérnyomás esetén is a nagy kockázatú csoportba tartozik – a kezelt betegek fele-kétharmada ide sorolható. Természetesen a kockázati csoportba sorolás attól is függ, milyen akkurátusan keressük a szubklinikus szervkárosodást, a kivizsgálás elején és a kezelés folyamán. Az összesített kockázat nagymértékben függ az életkortól: ha az abszolút kockázat csak fiatal kor miatt kicsi, különösen törekedni kell a kockázati tényezők csökkentésére.
   A vérnyomás értéke függ attól is, hogy mikor és hogyan mérjük, ezért körülményektől függően változnak a normálértékek. Rendelői vérnyomásmérés esetén általában a hipertónia diagnosztizálásához 2-3 orvos-beteg találkozás alkalmával, vizitenként két vérnyomásmérés szükséges, de súlyos esetben egyetlen vizitre is lehet alapozni a diagnózist.

   Maszkírozott és centrális forma
  Új fogalomnak tekinthető az izolált otthoni magas vérnyomás, az úgynevezett maszkírozott hipertónia. Ilyenkor a rendelőben mért vérnyomás normális (<140/90 Hgmm), az otthoni pedig magas (>130–135/85 Hgmm). Ez nem ritkaság: minden 7-8 felnőtt közül egy ebbe a kategóriába tartozik. A maszkírozott hipertónia kockázatnövelő hatása nagyobb, mint a fehérköpeny-hipertóniáé, és megközelíti a rendelői és otthoni hipertónia kockázatát.
  A centrális magas vérnyomás szintén új fogalomnak számít. Az erekről visszaverődő pulzushullám hatására az aorta szisztolés és pulzusnyomása különbözhet a konvencionálisan mért felkari vérnyomástól. Ezt fejezi ki az augmentációs index. A centrális vérnyomást a különböző vérnyomáscsökkentők különböző mértékben változtatják meg. A centrális vérnyomás jelentőségének teljes meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.
  
  A terápia lényegesebb változásai
  A placebokontrollos vizsgálatok metaanalíziseiből megállapítható, hogy a vérnyomáscsökkentő kezelés szignifikánsan mérsékli a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást, miközben kevésbé szignifikáns hatású az összmortalitás szempontjából. Az előnyös hatás – a férfiak és a nők esetében hasonló mértékben – az idősek és az izolált szisztolés hipertóniában szenvedők körében is megmutatkozik. A antihipertenzív kezelés jobban (30-40 százalékkal) csökkenti a halálos és nem halálos stroke kockázatát, mint a koszorúér-történésekét (20 százalék). Végül úgy tűnik, a kezelés jelentősen – a vérnyomás mérséklődésével arányosan – csökkenti a szívelégtelenség előfordulását is. A korábbi vizsgálatokból kiderül, hogy a különböző gyógyszercsoportok (thiazid diuretikumok, béta-blokkolók, kalciumcsatornaés ACE-gátlók) egyaránt hatásosak. Összehasonlításukkal (ma már ez kiterjed az ARB-kre is) megállapítható, hogy azonos vérnyomáscsökkentő hatás elérése esetén a kardiovaszkuláris morbiditásban és mortalitásban kicsi a különbség a csoportok között. A különbségek csak intermedier végpontokban nyilvánulnak meg. A balkamra- hipertrófiát csökkentő hatás szempontjából egyformán jók az ACE-gátlók, az ARB-k és a Caantagonisták, talán az aldoszteronantagonisták is, és előnyösebbek, mint a béta-blokkolók. Friss pitvarfibrilláció esetén az ARB-k kedvezőbbek a béta-blokkolóknál és a placebónál. Kevésbé erős bizonyítékok szólnak emellett rekurráló pitvarfibrilláció esetén. A carotis- atherosclerosis progressziója késleltethető a vérnyomás csökkentésével, és a kalciumantagonisták ebből a szempontból erősebb hatásúak, mint a diuretikumok és a béta-blokkolók, az ACE-gátlók hatása pedig felülmúlja a diuretikumokét.

   Agyi funkciók és cukorbetegség
  Az agyi funkciók különböző módon reagálhatnak a vérnyomáscsökkentésre. A kisebb nyomás javítja a demencia- és a memóriatesztekben nyújtott teljesítményt, mérsékli a cerebrovaszkuláris mortalitást. Lehet, hogy a tanulási képességben nem származik előny a vérnyomás csökkenéséből, és itt a J-görbe-hatás sem zárható ki. Nincs evidencia arra, hogy az egyik szer előnyösebb lenne a másiknál a kognitív funkciók megőrzésében. Ha a frissen kialakult cukorbetegséget vesszük végpontnak, az ACE-gátlók, az ARB-k és a Ca-antagonisták kedvezőbbek, mint a diuretikumok és a bétablokkolók. Újabban kimutatták, hogy az ACE-gátlók, az ARB-k adása esetén kevesebb a frissen kialakult cukorbetegség, mint a Ca-antagonisták használatakor.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Fülöp Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés