hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

ReWalkkal a bénák is sétálhatnak

Amit Goffer izraeli mérnök 1997-ben olyan szerencsétlenül esett el, hogy deréktól lefele megbénult. Akkor elhatározta, hogy szerkeszt egy olyan, elektromosan működtetett készüléket, amellyel béna végtagjai ellenére is mozogni tud.

Az első változatok azonban nagyon súlyosnak bizonyultak. Végül fáradozásai eredményeképpen megszületett a ReWalk (ÚjraJár) fantázianevet viselő, már csak 20 kilogrammos szerkezet.

A készülék két-két könnyű, titániumból készült és az igazira csatolható exoszkeletikus combcsontból, illetve lábszárcsontból áll, amelyek csuklósan kapcsolódnak egymáshoz és a derékhoz. A csuklókba szerelt kis elektromotorok mozgatják a „csontozatot”. A vállra szerelt dőlésérzékelő segíti a használót a megfelelő testhelyzethez igazított lábmozgatásban.

A lényeg azonban a hátra csatolható, az áramforrást és a vezérlést magában foglaló, kis hátizsák méretű tartályban rejlik, amelynek a „lelke” a rendkívül modern algoritmikus szoftver. A felhasználó az egyik csuklójára szerelt gombokat nyomogatva vezérelheti a ReWalkot különböző üzemmódokban – előrehaladás, fordulás, sietés, séta, lépcsőn járás. A biztonság kedvéért azonban ajánlatos járókeret vagy mankó használata is.

A Popular Science szaklap beszámolója szerint a tíz év alatt külső támogatásokkal kétmillió dollárért kifejlesztett ReWalk már jól működő prototípusát maga Amit Goffer már nem használhatja, mert a kerekesszékben töltött hosszú idő alatt alaposan meghízott. Ezért most „bejáratós” munkatársa az a 41 éves, 20 évvel ezelőtt deréktól lefelé megbénult, de izmos alkatú Radi Kaiof, aki a készülék és két mankó segítségével végre ismét tud közlekedni.

Kaiof az amerikai folyóiratban a találmány fontosságának érzékeltetéséül elmondta, hogy „végre szemtől szembe válthatok szót az emberekkel, és nem alulról felfelé, a kerekesszékben kucsorogva. Ez egy más, teljes életlehetőség”.

Bár máris nagy az érdeklődés a ReWalk iránt, Goffer tovább dolgozik rajta. Terve, hogy még az idén 20 kilogramm alá csökkentse a készülék teljes súlyát. Jóllehet még a jelenlegi változattal is folynak a klinikai próbák, a könnyebbel nem csak hazájában, hanem az Egyesült Államokban is tervbe vették a tesztelést, illetve siker esetén a szériagyártást. Jelentkező akad bőven az Egyesült Államokból is: ugyanis az 1991-es Öböl-háború, majd az iraki és most az afganisztáni hadműveletek következményeként nagyon sok a hasonlóan sérült, szaknyelven paraplegiás amerikai katona.

Szűcs József, MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink