hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Reumatoid artritisz: két meglepetés

A kövérek tovább élnek?

Két vizsgálat meglepő eredményeit is közreadták a nyáron a reumatoid artritisszel kapcsolatban. Az egyik a betegek nem szerinti, a másik a testtömeg szerinti megoszlásáról talált olyasmit, ami első pillanatban szinte hihetetlen.

Noha a reumatoid artritisz miatt végzett műtétek száma a nők esetében jelentősen meghaladja a férfiakét, mégis csak látszat, hogy a reuma tekintetében különbség van a nemek között – derült ki francia kollégák augusztusban közzétett vizsgálatából (J Rheumatol 2005; 32:1448–51). Dr. Laure Gossec (Cochin Kórház, Párizs) munkacsoportja 133 férfi és ugyanennyi nő állapotát követte; betegségük hasonló ideje – átlagosan hét éve – állt fenn. A feldolgozott adatok között a tüneteken kívül szerepelt az ízületek érintettségének mértéke, a gyógyszeres és a műtéti kezelés, a genetikai elemzés eredménye, a kézről és a lábról pedig mindenkinél röntgenfelvételt készítettek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés