hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Réthelyi: elődje egészségügyi intézkedéseit korrigálja a kormány

Az előző kormány elhibázott lépéseinek korrekcióját szolgálja az egészségügyi tárgyú törvények módosítása - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter keddre virradó éjjel az Országgyűlésben.

A miniszter az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat expozéjában kifejtette: a Gyurcsány-kormány liberális reformkísérlete "súlyosan félresiklott", s most azokat a legsürgetőbb módosításokat végzik el, amelyek a betegek érdekeinek érvényesítését, az ágazati hatékonyság növelését és a bürokrácia csökkentését szolgálják.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletet megszűntetésének indokai

Ahogyan arról a MedicalOnline korábban beszámolt, az indítvány megszüntetné az Egészségbiztosítási Felügyeletet, mivel szerepköre Réthelyi Miklós szerint feleslegessé vált. Mint mondta, a felügyelet a több biztosítós egészségügyi modell kulcsszereplője lett volna, a tervezett változtatások leállításával azonban feladatát nem gondolták újra.


A miniszter elmondta, hogy a felügyelet jogkörei közül megmarad és az "ágazatban már bizonyított" szervekhez kerül az egészségbiztosítási szolgáltatást igénybe vevők jogainak védelme, illetve több közzétételi feladat is. A felügyeletnek az egészségügyi szolgáltatók által vezetett várólistákkal kapcsolatos teendőit például az egészségbiztosítóhoz utalnák.

Ugyanakkor a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása elleni fellebbezés lehetősége megszűnik, a döntés ellen a jövőben bírósági felülvizsgálatnak lesz helye - ismertette Réthelyi Miklós.

A patikaalapításról, gyógyszerpiaci helyzet

A gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény módosítása kapcsán a miniszter emlékeztetett, hogy a 2007 elején hatályba lépett új gyógyszertár-alapítási szabályrendszer bevezetésével a patikaalapítás könnyebbé vált. Hozzátette, a Fidesz-KDNP már akkor világossá tette, hogy nem ért egyet a patikaliberalizációval, és amint lehetősége lesz, kezdeményezi a szabályozás módosítását.

Kijelentette, hogy az elmúlt években főleg a nagyvárosokban, és nem a kistelepüléseken jöttek létre gyógyszertárak, így az előbbiekben kapacitástöbblet alakult ki, a gyógyszertárak készletezési problémákkal küzdenek, több száz patika évek óta veszteségesen működik.

Arra is kitért, hogy a gyógyszerpiacon dominánssá váltak a kereskedelemben alkalmazott forgalomnövelő technikák, noha "a gyógyszerek többletfogyasztása nem kívánatos". A kedvezőtlen változások között említette a tulajdonosi szerkezet átalakítását, a külföldi érdekeltségek megjelenését is.

Az újraszabályozás kidolgozásához hosszabb idő szükséges, ez őszre várható, a javaslat most a patikaalapítás átmeneti korlátozását mondja ki - hangsúlyozta Réthelyi Miklós.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink