hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

ReSzaSz: 5+1 pont kell a betegbiztonsághoz

Ha a kormány nem egészíti ki az egészségügy eddigi 5 pontját a forrásbővítéssel, akkor az átalakítás kudarcra van ítélve, véli a ReSzaSz.

Örömmel értesültünk arról, hogy dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úr programjának középpontjában a betegbiztonság áll. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) támogatásáról szeretné biztosítani a mindenkori egészségügyi kormányzatot abban az építkezésben, amelynek  végén egy olyan rendszert alakítunk ki közösen, amelyben méltóságban gyógyíthatunk, gyógyulhatunk, oktathatunk és okulhatunk, írja legújabb közleményében a szervezet. Mint írják, bíznak abban, hogy az építkezést nagyban segíti az a társadalmi összefogás az egészségügyért, amely az Emberi Konzultáció kapcsán kibontakozni látszik. Néhány nap alatt közel 14 000 polgár kérte határozottan arra a mindenkori magyar kormányt, hogy kezelje prioritásként, Nemzeti Ügyként az egészségügyet.

Az Emberi Konzultáció – http://reszasz.hu/peticio – eddigi sikere egyben azt is bizonyítja, hogy az 5 pont önmagában nem elégséges a betegbiztonság megteremtéséhez, valamint a helyettes államtitkár által említett humánerőforrás-krízis orvoslásához. A ReSzaSz ezért azt javasolja, hogy a kormány egészítse ki az 5 pontot még eggyel, a forrásbővítéssel, e 6. pont nélkül az átalakítás szerintük ugyanis kudarcra van ítélve.

Mint írják, az átalakításhoz, az építkezéshez építőelemek és emberek kellenek. Sem ápoló, sem orvos, sem háttérdolgozó nem áll megfelelő számban rendelkezésre, márpedig a betegbiztonság alapja épp a megfelelő számú és szakképzettségű szakszemélyzet.

2015-ben a szakdolgozók elvándorlása nőtt! Míg 2014-ben 680 szakdolgozó igényelte meg az elvándorláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, addig 2015-ben ez a szám már 707 volt. Mindeközben az orvosok elvándorlása érdemben a különböző ösztöndíjrendszerek hatására sem változott (2015-ben 941 fő, 2014-ben 954 fő)! Az elvándorlás tendenciája egyértelműen bizonyítja, hogy nemcsak az orvosok szűk rétegét érintő ösztöndíjakban, támogatásokban, hanem átfogó, a teljes ágazatra kiterjedő alapbéremelésben kell gondolkodni a szakemberhiány mérséklésének érdekében, véli a szervezet.

A ReSzaSz kitart azon álláspontja mellett, hogy egy hosszabbtávú béremelés első lépéseként 2016-ban minden szakdolgozónak és technikai dolgozónak minimum 50 százalékos béremelés szükséges, valamint minden szakorvos alapbérét a fiatal szakorvosoknak járó támogatás összegével – nettó 100 ezer forinttal – kell megemelni ahhoz, hogy esély legyen a jövőben a betegbiztonság visszaállítására.

.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink