hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Reményt kelt az új hatásmechanizmusú fogyasztópirula

A kipróbáló emberek mintegy felének segített a fogyásban, majd a megszerzett testsúly megtartásában egy új szer, anélkül, hogy szívproblémákat okozott volna, mint egyes korábbi pirulák.

A lorcaserin egyike annak a három új szernek, amelyek a fogyasztótabletták új nemzedékeként reményt keltenek. A lorcaserin hatását vizsgáló tanulmányban a kipróbálásba bevont emberek egy év alatt testsúlyuk 5 százalékától szabadultak meg, ez több mint kétszerese annak, amennyit a placebót szedő tesztalanyok leadtak. A mellékhatások között előfordult fejfájás és szédülés, ám szívproblémákat – amelyek a korábbi fogyasztó tablettáknál előfordultak – nem tapasztaltak.
A gyártó által támogatott tanulmányban 3182 elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt, eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) csütörtökön megjelent számában írnak a kutatók. A személyek egyik része egy éven át napi 2x10 mg lorcaserint szedett, a többiek placebót, és mindkét csoportot ellátták a diétára és a fizikai aktivitásra vonatkozó tanácsokkal. A vizsgálat végére a lorcaserin-csoport 47,5 százalékának csökkent legalább 5 százalékkal a testsúlya, míg a placebocsoportban csak 20,3 százalék volt ez az arány. A lorcaserint szedők átlagosan 5,8 kg-nyit fogytak, a placebót kapók 2,2 kg-ot. A lorcaserin leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, a szédülés és a hányinger voltak, azonban szívproblémákat nem okozott. Amennyiben elnyeri az FDA támogatását, 1997 óta a lorcaserin lehet az első olyan szer, amely valóban új működési mechanizmussal segíti a fogyást.
Az FDA döntésére váró másik két szer a már piacon lévő hatóanyagok kombinációja. A Qnexa a fentermin étvágycsökkentő fogyasztószer és egy migrén, valamint epilepszia ellen használt topiramat kombinációja. Utóbbi hatóanyag figyelmeztetései között szerepel az öngyilkossági késztetés lehetséges emelkedése. A Contrave márkanevű tabletta buproprion és naltrexon hatóanyagokat kombinál. Az elsőt a dohányzásról való leszokás segítésére, valamint depresszió ellen alkalmazzák, a másodikat pedig az alkoholról és a drogokról való leszokás megkönnyítésére, az irántuk való vágy csökkentésére használják.

A lorcaserin egyike annak a három új szernek, amelyek a fogyasztótabletták új nemzedékeként reményt keltenek. 

A gyártó által támogatott tanulmányban 3182 elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt, eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) csütörtökön megjelent számában írnak a kutatók. A személyek egyik része egy éven át napi 2x10 mg lorcaserint szedett, a többiek placebót, és mindkét csoportot ellátták a diétára és a fizikai aktivitásra vonatkozó tanácsokkal. A vizsgálat végére a lorcaserin-csoport 47,5 százalékának csökkent legalább 5 százalékkal a testsúlya, míg a placebocsoportban csak 20,3 százalék volt ez az arány. A lorcaserint szedők átlagosan 5,8 kg-nyit fogytak, a placebót kapók 2,2 kg-ot.

A lorcaserin leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, a szédülés és a hányinger voltak, azonban szívproblémákat – amelyek a korábbi fogyasztó tablettáknál előfordultak – nem okozott. A vizsgálat második évében a lorcaserint szedők fele tovább szedte a gyógyszert, másik felük placebót kapott. A továbbra is lorcaserint szedő személyek nagyrésze nem hízta vissza a leadott kilókat. Nem elhanyagolható adat azonban, hogy az első év végén a kísérletbe bevont személyek mintegy 45 százaléka már nem szedte a lorcaserint (igaz, ez az arány a placebo esetében még nagyobb, mintegy 55 százalék volt).

Amennyiben elnyeri az FDA támogatását, 1997 óta a lorcaserin lehet az első olyan szer, amely valóban új működési mechanizmussal segíti a fogyást.

A másik két fogyasztószer a már piacon lévő hatóanyagok kombinációja. Az egyik a fentermin étvágycsökkentő fogyasztószer és egy migrén, valamint epilepszia ellen használt topiramat kombinációja. Utóbbi hatóanyag figyelmeztetései között szerepel az öngyilkossági késztetés lehetséges emelkedése. Egy másik fajta tabletta buproprion és naltrexon hatóanyagokat kombinál. Az elsőt a dohányzásról való leszokás segítésére, valamint depresszió ellen alkalmazzák, a másodikat pedig az alkoholról és a drogokról való leszokás megkönnyítésére, az irántuk való vágy csökkentésére használják.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés