hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Rekordszámú csontvelő-átültetés

Minden eddiginél több, összesen 101 csontvelő-transzplantációt végeztek tavaly a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hematológiai Tanszékén. A jelentős eredmény apropóján tudományos tanácskozást tartottak hétfőn a DAB Székházában.

A csontvelő-transzplantáció számos rosszindulatú és nem rosszindulatú vérképző, csontvelői betegség – például limfóma, myeloma, leukémia és Hodgkin-kór – esetén jelenthet jelentős javulást az érintetteknek.

A kezelés alkalmazásával hosszabb betegségmentes periódus érhető el, sőt az esetek nagy részében meg is lehet gyógyítani azokat a beteget, akiken a hagyományos terápiákkal ezt már nem tudjuk elérni – tájékoztatott Illés Árpád professzor.

Az első csontvelő-transzplantációt 2003-ban végezték Debrecenben, az egykori II. Belklinikán. Akkor egy év alatt mindössze 3 beavatkozást végeztek, tavaly viszont minden eddiginél több, összesen 101 átültetést hajtottak végre a szakemberek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

Ez nagyon jelentős eredmény, ami az utóbbi évek fejlesztéseinek is köszönhető. 2017-ig összesen 714 beteg transzplantációja történt a klinikán, az utóbbi esztendőkben évente átlagosan 50-60 beavatkozás volt, tavaly viszont összesen 101 betegen segítettünk. Ennyi csontvelő-transzplantációt egyetlen év alatt még soha nem végeztünk – hangsúlyozta a Debreceni Egyetem Hematológia Tanszékének vezetője.

A professzor hozzátette: ez a szám a hazai adatok negyedét jelenti, mivel az országban a felnőtt és gyermek csontvelő-átültetések száma megközelítőleg 400. Az autológ kezelések mellett 2016-tól már allogén csontvelő-transzplantáció is történik a Klinikai Központ Hematológiai Tanszékén, így Budapest mellett Debrecenben van a másik olyan felnőtt központ az országban, mely teljes transzplantációs kezelési lehetőséggel rendelkezik.

A tavalyi 101 átültetés kapcsán a Debreceni Egyetem neves szakembereinek részvételével az új, innovatív megoldásokról, a jövő kihívásairól és az elmúlt évek jelentős eredményeiről tartottak tudományos ülést február 5-én a DAB Székházban. Az eseményt a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara, az ÁOK Belgyógyászati Intézet Hematológia Tanszéke, a Debreceni Akadémia Bizottság Orvostudományi Szakbizottság Szerv-és Szövetátültetési Munkabizottság közreműködésével szervezte.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés