Régi-új vegyület a köhögés csillapítására
A teobromin reneszánsza?
A modern gyógyszergyártás korában, amikor a fejlődés kulcsát az újabb és újabb molekulák kifejlesztése jelenti, igazi csemegének számít, ha egy régóta ismert vegyület újszerű hatását sikerül igazolni. Úgy tűnik, ez történt a koffein és a teofillin szerkezeti rokonával, a teobrominnal. Korábban az obstruktív légúti betegségek kezelésére próbálták alkalmazni, de gyenge bronchodilatátor hatása miatt nem bizonyult jelentős szernek és hosszú évtizedekre feledésbe merült.
Akkor került újra a figyelem középpontjába, amikor magyar kutatók rokon szerkezetű vegyületek köhögéscsillapító hatását igazolták in vivo kísérletekben. Kézenfekvőnek tűnt a teobromin hatásosságát is megvizsgálni, mivel hosszú távú biztonságossága már bizonyítottnak tekinthető. A teobromin ugyanis a kakaóbab fő alkaloidja, a magban kb. 1–3 százalékos mennyiségben található meg. A kakaóbabból készült kakaóvaj a csokoládé egyik fő alkotórésze – a kész termék hozzávetőleg 1 százaléknyi teobromint tartalmaz. Ártalmatlanságát – ideális gyógyszermolekula! – csokoládéfalók milliói bizonyítják. Már csak egy dolog hiányzott: bizonyítani kellett, hogy a teobromin valóban hatásos köhögéscsillapító.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!