hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Régi-új vegyület a köhögés csillapítására

A teobromin reneszánsza?

A modern gyógyszergyártás korában, amikor a fejlődés kulcsát az újabb és újabb molekulák kifejlesztése jelenti, igazi csemegének számít, ha egy régóta ismert vegyület újszerű hatását sikerül igazolni. Úgy tűnik, ez történt a koffein és a teofillin szerkezeti rokonával, a teobrominnal. Korábban az obstruktív légúti betegségek kezelésére próbálták alkalmazni, de gyenge bronchodilatátor hatása miatt nem bizonyult jelentős szernek és hosszú évtizedekre feledésbe merült.
Akkor került újra a figyelem középpontjába, amikor magyar kutatók rokon szerkezetű vegyületek köhögéscsillapító hatását igazolták in vivo kísérletekben. Kézenfekvőnek tűnt a teobromin hatásosságát is megvizsgálni, mivel hosszú távú biztonságossága már bizonyítottnak tekinthető. A teobromin ugyanis a kakaóbab fő alkaloidja, a magban kb. 1–3 százalékos mennyiségben található meg. A kakaóbabból készült kakaóvaj a csokoládé egyik fő alkotórésze – a kész termék hozzávetőleg 1 százaléknyi teobromint tartalmaz. Ártalmatlanságát – ideális gyógyszermolekula! – csokoládéfalók milliói bizonyítják. Már csak egy dolog hiányzott: bizonyítani kellett, hogy a teobromin valóban hatásos köhögéscsillapító.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
CSUPOR DEZSŐ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés