hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Régi problémák fiatalok szemszögéből

A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2005. évi Nagygyűlésén, a fiatal kollégák anyagainak közreadását folytatva most dr. Szabó Éva „A transz- és az esszenciális zsírsavak összefüggései” címmel bemutatott előadását adjuk közre.

A hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a sejtmembránok felépítésében, azok fluiditásának kialakításában. A biológiailag legfontosabb zsírsavak az n-6 esszenciális zsírsav, a linolsav, valamint a belőle képződő arachidonsav, és az n-3 esszenciális zsírsav, az alfa-linolénsav, valamint a belőle képződő dokozahexénsav. Az emberi szervezetben előforduló telítetlen zsírsavak többsége cisz konfigurációjú, míg a transz helyzetű zsírsavak legnagyobb részben a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, és a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. A transz zsírsavak a telített zsírsavakéhoz hasonló, alapvetően kedvezőtlen, míg a cisz izomerek élettanilag kedvezőbb hatásúak. Mivel a cisz és transz izomerek ugyanazokat az enzimeket használják fel metabolizmusuk során, több tanulmány is felvetette, hogy a transz zsírsavak megzavarhatják az esszenciális zsírsavak metabolizmusát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. SZABÓ ÉVA,
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés