2021. május. 13., csütörtök - Szervác, Imola.
hirdetés
hirdetés

Régi és új rákgyógyszerek új kombinációkban

A prosztatarák, az emlőrák, a bőrrák kezelésében bekövetkezett változásokra is rávilágít a Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszáma, amely példaadó betegek másoknak is reményt nyújtó eseteiről is beszámol. Az ingyenes országos lap az onkológiákon és a betegszervezeteknél érhető el vagy postán rendelhető meg.

Tizenöt online előadásban foglalták össze a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) által felkért szakorvosok hazai kollégáik számára az idei – szintén virtuálisan megtartott – világkongresszus, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) konferenciáján bemutatott legújabb kutatási eredményeket. Az előadók a Rákgyógyítás Magazin 2020. nyári, majd őszi lapszámában a betegek számára is közérthető módon elmagyarázzák a legfontosabb újdonságokat. A mostani cikkekből kiderül például, hogy milyen előrelépés várható a már meglévő rákgyógyszerek újabb kombinációkban való alkalmazásától, hogyan javultak az áttétes emlőrákos, melanoma bőrdaganatos vagy prosztatarákos betegek életkilátásai.

Külön cikkben foglalkoznak azzal, hogy nem elég a terápiák hatásosságát vizsgálni, fontos szempont az is, hogy a betegeknek milyen rövid és hosszabb távú mellékhatásokkal kell megküzdeniük. Kiemelt figyelmet kell fordítani a betegek panaszainak csökkentésére, testi és érzelmi jóllétére is, mivel ezek döntik el, hogy valaki végig tudja-e csinálni a kezeléseket és elérhető-e a megcélzott daganatellenes hatás.

Kilátástalan helyzetből lett az onkológiai osztály büszkesége az az áttétes emlőrákos fiatalasszony, akit kerekesszékben, súlyos fájdalmakkal, önmagát már ellátni képtelen állapotban kezdtek kezelni, a riport idején pedig már arról számolt be, hogy rendszeresen túrázik és egy éve nem volt szüksége fájdalomcsillapítóra. Ugyancsak erőt adhatnak azoknak a nőknek a történetei, akik karakán módon vették fel a harcot betegségükkel. Van közöttük, aki végleg túl lehet az emlőrákon, más jelenleg is kezelésekre jár, viszont közös bennük, hogy nem engedik eluralkodni magukon a betegségtudatot.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin 15 ezer példányban országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Felbélyegzett, közepes méterű postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró. A negyedévenként megjelenő újság lapszámainak jegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu oldalon, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztató információk.

(forrás: Rákgyógyítás)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.