hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Rákellenes vakcinán dolgozik Karikó Katalin

Rákellenes vakcinán dolgozunk, kutatjuk a tolerancia kialakításának lehetőségét messenger RNA-sel, az autoimmun betegségek gyógyítására, mondta Karikó Katalin a Szeged365.hu-nak adott interjúban.

Sz365.: Hogyan indult a pályája, mikor került kapcsolatba a hírvivő RNS – technológia kutatásával?

K.K.:  Már a nyolcvanas években a Szegedi Biológiai Központban RNS molekulával foglalkoztam, ez volt a doktorim témája, és később Amerikában is ezzel kapcsolatosan folytattam kutatásokat. Hírvivő, azaz fehérjét kódoló messenger RNS-t 1984-ig senki nem tudott laboratóriumi környezetben, kémcsőben létrehozni, mert nem volt hozzá komponens, amivel meg lehetett volna tenni. A messenger RNS-t magát éppen hatvan évvel ezelőtt 1961 tavaszán fedezték fel, de hogy egy bizonyos fehérjét kódoló RNS jöjjön létre, az 1984 -re datálható. A szakterületünkön az 1980-as években forradalmi újdonságok történtek: a PCR bevezetésével lehetett már úgynevezett DNS templátot készíteni, azaz olyan molekulát, amely mintául szolgál egy új messenger RNS molekula szintetizálásához. Ennek a templátnak az elkészítése vált könnyen elérhetővé, amikor megvásárolhatók lettek a PCR berendezések, és lehetővé tették, hogy messenger RNS-t készítsünk, amelynek sejtbe juttatásával rövid időn belül azokról elkészült a fehérje. Gyakorlatilag szinte minden fehérjét megtudtam a sejtekkel csináltatni, minden információ a rendelkezésemre állt, hogy messenger RNS-t hozzak létre, és azt be tudjam vinni a sejtekbe.

Fantasztikus érzés volt, olyan, mikor az ember kreál valamit, egyszerűen limitje nem volt a lehetőségeknek, és láttuk, hogy az elkészült fehérje működik, még akkor is, amikor a fehérje bonyolult módosításokat igényelt ahhoz, hogy funkcionáljon. A messenger RNS tartalmazta az információt, és a sejt tudta, hogy mit kell csinálnia.

Sz365.: Mi volt a célja, amikor belekezdett a messenger RNS kutatásokba?

K.K.: A célom az volt, hogy különböző terápiákra gyógyító fehérjéket hozzon létre a messenger RNS, agyvérzésen átesett betegek gyógyulását szerettem volna ezzel segíteni, meggyorsítani. Azonban, amikor Drew Weissman kollégámmal közösen kezdtük a messenger RNS-t vizsgálni, 1997-ben megállapította, hogy az az RNS, amit én csinálok az immunogén, tehát gyulladást okoz, így nem alkalmas a terápiára.

Az történt ugyanis, hogy a zsírhólyagba burkolt RNS bejut az immunsejtbe, ahol különböző érzékelők, receptorok vannak, amik észlelik, hogy valami nincsen rendjén, és a sejt gyulladást csinál. Hogy képletesen fejezzem ki magam, szól a többi immunsejtnek, hogy gyertek ide, mert itt valami balhé van, és akkor még nagyobb balhét csinálnak. És ez nagy probléma, amit meg kell akadályozni. Nagyon sok tesztet elvégeztem, mindenfélét változtattam a messenger RNS szerkezetén. Egyszer amikor az úgynevezett transzfer RNS-t rátettük az immunsejtekre, akkor a kollégám, Drew Weissman mérése azt mutatta, hogy nem érzékeli az immunsejt, hogy RNS van rajta, és ez adta az ötletet, hogy valószínűleg a transzfer RNS-ben lévő nagyszámú módosított nukleozid az, amely az immunsejtek számára „ láthatatlanná” tette az RNS-t. Innen jött az ötlet, hogy ilyen módosított nukleozidot kell beleépíteni a messenger RNS-be. Végül, hosszas teszteléseket követően, sikerült létrehoznom olyan RNS-t, amely nem okoz gyulladást” – mesélte el Karikó Katalin, majd hozzátette, egyébként a rákos megbetegedések gyógyításának területén a legelőrehaladottabbak a terápiás vizsgálatok, mert itt folynak a legrégebb óta kutatások a módosított messenger RNS-sel. (...)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

Az interjú második része

 

(forrás: Szeged365.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink