hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Prosztatarákhoz vezethet az elhízás

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és számottevően rontja a már meglévő betegség prognózisát – mondja dr. Nyirády Péter.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója az ideális testsúly elérését és a rendszeres testmozgást tartja a megelőzés legfőbb pillérének. Hangsúlyozza: már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy prosztatarákos férfi ebben a betegségben haljon meg, mégis évente csaknem 1500 férfi veszíti életét emiatt Magyarországon. A korai diagnózis kulcsfontosságú, ennek jegyében november 19-én ingyenes, regisztrációhoz kötött szűrést tartanak a klinikán.

A prosztatarák elsősorban az 50 év felettieket érinti, és ebben a korosztályban a magyar férfiak kétharmada elhízott – mondja Nyirády Péter hangsúlyozva, hogy a túlsúly nemcsak a prosztata rosszindulatú megbetegedésében játszik fontos szerepet, hanem a kór kimenetelét és a terápia hatékonyságát is jelentősen rontja. Az elhízott prosztatarákos férfiak esetében mind a sugárkezelés, mind a műtéti ellátás eredményessége rosszabb, mint azoknál a daganatos férfiaknak, akiknek testsúlya ideálisnak számít.  Emellett, elhízás esetén a tumor többnyire agresszívebb is, és nagyobb a kiújulás esélye is. Dr. Nyirády Péter szerint a túlsúlyos betegek sebészeti szempontból is nagyobb kihívást jelentenek, továbbá a műtét utáni sikeres rehabilitáció és sebgyógyulás esélye is kisebb náluk.

További információ az egyetem honlapján

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés