hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Prosztata-hiperplázia és veseelégtelenség

Nem is olyan jóindulatú?

A benignus prosztata-hiperplázia fennállása esetén – az európai irányelvekkel összhangban – ajánlott a szérum kreatininszintjének ellenőrzése. A már kialakult krónikus veseelégtelenség kedvezően befolyásolható a prosztata műtétjével.

A 60 év feletti férfiak felét szövettanilag igazoltan érintő benignus prosztatahiperplázia (BPH) és a krónikus veseelégtelenség kapcsolatát elemezték a rendelkezésre álló elektronikus irodalom 1966-ig visszamenő áttekintésével amerikai urológusok (J Urol 2005;173: 691–6). Az eddig közölt tanulmányok – noha többségük csak az urológiai szakrendelőben megfordult személyeket vizsgálta – eredményei arra engednek következtetni, hogy a kórkép a krónikus veseelégtelenség rizikótényezője. A prosztataműtétre szorulóknak például 7,7 százalékánál alakul ki veseelégtelenség, szemben az azonos korú, nem urológiai ok miatt sebészetre kerülő férfiak 3,7 százalékával. Egy metaanalízis adatai szerint pedig a BPH miatt kezelt férfiak 0,3–30 (átlagosan 13,6) százalékánál mutattak ki valamilyen – a vizsgálatok többségében közelebbről meg nem határozott – fokú veseelégtelenséget. (A prevalenciaértékek között tapasztalható nagy eltérést az magyarázza, hogy az egyes vizsgálatok eltérő szérumkreatinin- értékhez kötik a veseelégtelenség definícióját.)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés