hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Probiotikumok és prebiotikumok gyermekkorban

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe került a bélflóra optimalizálásának kérdése, probiotikumok és prebiotikumok hozzáadása a táplálékhoz. Ismeretes, hogy a probiotikumok élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, és a feltételezés szerint képesek megváltoztatni a gazdaszervezet mikroflóráját.

Randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) igazolták, hogy a probiotikumok mérsékelten hatásosak az egészséges gyermekek és csecsemők heveny virális hasmenésének befolyásolásában. Fontos annak ismerete is, hogy egy nappal megrövidítik a hasmenés időtartamát, de csak akkor, ha korán alkalmazzák őket.

Annak ellenére, hogy egészséges gyermekek esetében nincsenek evidenciák az antibiotikumkezeléshez társuló hasmenésekre vonatkozólag, a randomizált vizsgálatok a probiotikumok preventív hatását közepes fokúnak mutatták ebben a kórképben. Kétségtelen, hogy több vizsgálatra van még szükség, de több bizonyíték amellett szól, hogy a probiotikumok alkalmasak a nagy kis súllyal (1000–1500 gramm) világra jött koraszülötteket fenyegető enterocolitis necrotisans megelőzésére.

Mielőtt a probiotikumokat ajánlanák gyermekeknek irritábilis bél-szindrómában, Crohn-betegségben, bélgörcsben és székrekedésben, illetve számos egyéb betegség megelőzésében és allergiában, további vizsgálatok elvégzése feltétlenül szükséges. Ugyanakkor kiemelendő, hogy a probiotikumokkal végzett gyermekkori RCT-k eredményei kedvezőek Helicobacter pylori-gastritisben, irritábilis bél szindrómában, idült colitis ulcerosában, csecsemőkori kólikában, valamint a gyermekkori atópia megelőzésében.* Nincs azonban evidencia arról, hogy a probiotikumoknak előnyös hatása volna a humán rosszindulatú daganatok megelőzésében vagy kezelésében, vagy a gyermekkori Crohn-betegség terápiájában.

Sem a probiotikumok, sem a prebiotikumok rutinszerű hozzáadásának a gyermekek étrendjéhez nincs bizonyítékokon alapuló előnye, de az is kétségtelen, hogy egészséges csecsemőknél és gyermekeknél nem okoznak semmilyen káros hatást. Ma az az általános elv, hogy ne adjanak olyan gyermekeknek probiotikumot, akik immunszupprimáltak vagy nagymértékben legyengültek, vagy bármilyen testidegen anyag került testükbe beépítésre.

A prebiotikumok olyan nem emészthető táplálékkiegészítők, amelyek szelektíven elősegítik a probiotikum egyes baktériumainak a növekedését és aktivizálását. Prebiotikumok találhatók az emberi tejben, melyek segítik a csecsemők védekezését a legkülönbözőbb fertőzésekkel szemben, és megakadályozzák az atópiás ekcéma kifejlődését. Ennek ellenére ma még kevés evidencia van arra vonatkozólag, hogy a csecsemők táplálkozásában rutinszerűen alkalmazzák őket.

*Csak szakmai információként szolgál, indikáción túli alkalmazás nem támogatott.

Forrás: Dan W, et al. Probiotics and prebiotics in pediatrics. Pediatrics. 2010;126:1217–1231.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés