hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Privatizálná szolgáltató laborjait az ÁNTSZ

Havi 100 millió forintos megtakarítás

Hamarosan a kormány elé kerül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumait érintő privatizációs elképzelés. Eszerint a jelenlegi negyvenkettőből harmincat előbb kiszerveznének egy állami tulajdonú gazdasági társaságba, majd egyben értékesítenék. A Gazdasági Kabinet már rábólintott az elképzelésre, amely mintegy 660 köztisztviselő munkaviszonyát érintené, de – legalábbis az országos tiszti főorvos szerint – nem veszélyeztetné az ország járványügyi biztonságát.

Ingatlanvagyonhoz nem juthat, piacot azonban vásárolhat majd magának az a magyar vagy külföldi tulajdonú, a laboratóriumok világában hosszabb ideje ismert cég, amely privatizálhatja a tisztiorvosi szolgálat szolgáltató feladatokat ellátó harminc laboratóriumát. Kizárólag egy egységben, mivel Bujdosó László országos tiszti főorvos, saját megfogalmazása szerint nem híve annak, hogy kimazsolázzák a jól működő, esetleg már akkreditált intézményeket. Privatizációs elképzelései mégsem arattak osztatlan sikert, ezt jól jelzik a sajtóban megjelent vélemények, amelyek közül csak egy Surján László egykori népjóléti miniszteré. A Heti Válasz című lapban egyebek között azt mondta: „Az ÁNTSZ laboratóriumainak privatizálása már a Horn-kormány idején benne volt az agendában. A háttérben komoly gazdasági érdekek húzódnak, a kórházak már privatizált laboratóriumai vissza szeretnék szerezni maguknak ezt a piaci tevékenységet.” Havas Szófia szocialista egészségpolitikus a Népszavában arra figyelmeztetett: „funkcionális privatizációt követően előbb-utóbb növekedni szoktak a költségek”.

Hogy a félelmek mennyire megalapozottak, egyelőre nem tudható, az viszont tény: a milliárdos befektetés hírére lapzártánkig nyolcan kérték el az ÁNTSZ-től a potenciális befektetőknek készített tájékoztatóanyagot. Az országos tiszti főorvos semmit nem árult el kilétükről, mint mondja, gondosan ügyelt is rá, hogy az érintettekkel ne vegyen részt egyetlen tárgyaláson sem. A tájékoztató megismerését követő szándéknyilatkozatok Bujdosó László szerint azt sejtetik, elképzelése „nem légből kapott dolog”. Mint mondja, az állami feladatok ellátására összesen tizenkét regionális labor maradna az ÁNTSZ kezelésében. Ezeket PHARE-támogatással már korszerűsítették, vagy a későbbiekben újítják fel. Kémiai-toxikológiai labort tartanának fenn Győrben, Veszprémben, Pécsett, Szegeden, Miskolcon, Budapesten, valamint az Országos Közegészségügyi Központban. Állami tulajdonban maradna Veszprémben, Pécsett, Szegeden, Miskolcon és az Országos Epidemiológiai Központban a mikrobiológiai labor. Arra a felvetésre, miszerint így „fehér  foltok maradnak” egyes területeken, Bujdosó László határozottan kijelenti, hogy a változás alapvetően nem befolyásolja a járványügyi biztonságot.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés