hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Pirula-polémia

Átlátható támogatási rendszert!

Azzal, hogy már régóta tarthatatlan állapotok uralkodnak a magyar gyógyszerpiacon, minden szereplő tisztában van, mégis alig történt előrelépés egy kiszámítható és világos gyógyszer-befogadási és -támogatási rendszer megteremtése felé. A változtatás mostanra halaszthatatlanná vált: az uniós jogharmonizáció alapfeltétele, hogy úrrá legyünk a káoszon.

Már 2003 novemberében kemény dorgálást kapott Magyarország az EU-tól, amiért nem sikerült átláthatóvá tennie az új orvosságok társadalombiztosítási támogatásba kerülésének szabályait. A tavalyi országjelentésnek az áruk szabad mozgásáról szóló alfejezete így fogalmazza meg az uniós kifogást: „Most már különös figyelmet kell fordítani a gyógyszerekre, ami az átláthatóságot, az árképzési szabályokat és az adatvédelmet illeti”. Itthon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozott nyilvánosságra egy ugyancsak elmarasztaló kritikát. A gyógyszerpiac szabályozásával kapcsolatos tanulmányában a GVH elemzői úgy látják: a jogharmonizációs kötelezettség teljesítéséhez gyökeresen új alapokra kell helyezni a döntési mechanizmust.

Az eurokraták figyelmeztetése, a GVH álláspontja, no és persze hazánk EU-csatlakozásának közeledte – úgy tűnik – olyan helyzet elé állítja a hazai döntéshozókat, amely elől már nem tudnak kitérni, és kénytelenek tudomásul venni: végre valóban hozzá kell látni a gyógyszergyártók által hosszú évek óta áhított kiszámítható és tervezhető támogatási rendszer kialakításához.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés