hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Pincehelyen hatvan éve ideiglenes a kórház

Bizonytalan a pincehelyi kórház sorsa az 1953-as indulása óta – írja a teol.hu.

A legközelebbi gyógyászati centrumok mindegyike – a siófoki, a dombóvári, a szekszárdi – legalább ötven kilométerre van. Ezért született az a döntés 1953-ban, hogy ideiglenes jelleggel kórházat nyitnak Pincehelyen. Ez a bizonytalan jövő jellemzi az intézmény sorsát közel hatvan éve – írja a teol.hu.

A ma 14 kistelepülés 30-32 ezer lakosának ellátását végző intézmény a hatvanas-hetvenes években még teljesen önellátó volt, sokaknak adva munkát. Tíz orvos dolgozott itt, mostanra négy maradt, illetve egy ötödik is van, aki a járóbetegrendelést tartja. Volt negyven belgyógyászati, harminc sebészeti, harminc szülészeti ágy. Ma húsz aktív és húsz krónikus ágyat foglalhatnak el a betegek. Működtettek kertészetet, mosodát, tartottak sertéseket, szinte minden alapanyagot megtermeltek a konyhára. Konyha még van, mosoda már nincs, és sok másra is csak a romló épületek emlékeztetnek.

Hetente kétszer Szekszárdra viszik a járóbetegeket, akiket ott kell vizsgálni, kezelni. Ehhez az önkormányzatoktól kapnak kölcsön kisbuszt. Működik még nőgyógyászati szakrendelés, kardiológiai gondozó, és november óta nefrológiai gondozó is, a vesebetegeknek. A további fejlesztésekről kellene gondolkodni, de a leépítés van napirenden – írja a teol.hu.

cimkék

hirdetés

Könyveink