hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Pesten tanulhatnak a pécsi medikusok

Kedden írják alá a megállapodást arról, hogy az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet  a Pécsi Tudományegyetem Oktatókórháza lesz.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara az akkreditációs eljárást követően egyetemi oktatókórházi címet adományoz a budapesti intézménynek. 2014. május 20-án rendkívüli főorvosi értekezlet keretében  kerül sor az együttműködési megállapodás aláírására, valamint az oktatókórházi táblaavató ünnepségre.

Miért hozza létre a Pécsi Tudományegyetem az oktatókórházi rendszerét?

Az orvosképzésben az erős elméleti alapok mellett köztudottan legalább annyira fontos a gyakorlati tudnivalók elsajátítása. Erre az egyetem első három évének elméleti alapozó tárgyai után a második három évben kerül sor. A gyakorlati képzés legfontosabb részeként a hallgatók kis csoportokban, a betegágy mellett, az oktatók személyes irányításával sajátítják el a szakma fortélyait. Ezeket az ismereteket könyvből megtanulni nem lehet.

A világ orvosképző helyeinek jó részén, így Pécsett sem lehet a hallgatók nagy számához képest kevés betegágyon a megfelelő minőségű képzést biztosítani. Ez indokolja az oktatókórházi gyakorlat bevezetését, amikor is egy-egy gyakorlatvezető orvosra lényegesen kisebb számú medikus jut, így alaposabban tud foglalkozni velük.

A régi oktatókórházi kapcsolatok újjáélesztésére és a hálózat bővítésére a Pécsett tanuló magyar és külföldi orvostanhallgatók számának dinamikus növekedése miatt is szükség volt, hiszen az elmúlt két évben mintegy százzal többen kezdték meg orvostudományi tanulmányaikat Pécsett.

Miért esett a választás az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézetre?

A Pécsi Tudományegyetem különös tekintettel számít a kórház azon osztályaira, amelyek speciális profiljuk illetve egyes tevékenységi körük által egyedülállóak az országban.  Itt elsősorban kiemelendő a gyermek- és felnőtt hematológiai és őssejt-transzplantációs, a gyermek- és felnőtt infektológiai, az onkológiai, az égés- és  plasztikai sebészeti, a szülészet-nőgyógyászati, a sebészeti és a traumatológiai osztály, valamint az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet megszűnte után a Merényi Gusztáv Kórház telephelyre került pszichiátriai és addiktológiai osztályok.

Kevéssé ismert, hogy a Pécsi Tudományegyetem beiskolázási területe a hagyományos dél-dunántúli és dunántúli vonzáskörzet mellett a főváros és az agglomeráció. Az oktatókórházi rendszernek olyan gyakorlati haszna is lehet, hogy a IV.-V.-VI.-éves medikusok a lakóhelyükhöz legközelebbi kórházba kérhetik a gyakorlatukat.

Mit jelent a kórháznak az oktatókórházi cím?

A gyógyító munka mellett hosszú múltra visszatekintő hagyományai vannak a mind a graduális orvosképzésnek, mind a posztgraduális szakorvosképzésnek a kórházban. Számos osztályon működik klinikai tanszéki csoport.

A kórház dolgozói lehetőséget kapnak az egyetem klinikáival közös tudományos tevékenységben, kutatásban történő részvételre, a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi és egészségtudományi doktori iskoláiban az egyetem által támogatott képzésre és tudományos fokozatszerzésre.

(forrás: ESZSZK)

cimkék

hirdetés

Könyveink