2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Perkután aortaműbillentyű implantáció

Az életkor meghosszabbodásával a szívbillentyűhibák közül ma már nem a reumatikus láz által okozott hibák okozzák a legtöbb megbetegedést, hanem az érelmeszesedés. Ennek megfelelően a pitvar-kamrai határ billentyűhibáinak gyakorisága háttérbe szorult; a magas vérnyomás és a zsírszövet felszaporodásával járó betegségek, valamint a diabétesz miatt elsősorban a nagy verőerek szűkülete, az aorta szájadékánál lévő aortabillentyűk hibái váltak gyakoribbá.

A billentyűhibák ma túlnyomórészt idős korban jelentkeznek, és jelentősen rontják a szépkorúak életkilátását, életminőségét. Korrekciójuk, a műbillentyű beültetés jelentős javulást hoz. Az életkorból és a szív állapotából kifolyólag azonban a műtéti halálozás igen jelentős. Ennek kiküszöbölésére az elmúlt években több minimálisan invazív katéteres műtéti technika terjedt el, így a comb fő artériáján keresztüli, illetve a mellkas néhány centiméteres megnyitásával, a szív csúcsának átszúrásával történő beültetés. Ezeknek az eljárásoknak a során a műbillentyűt leengedett állapotban az aortaszájadékba juttatják, majd ott föltágítva rögzítik. A műbillentyű jelentősen csökkenti a szív, és elsősorban a bal kamra terhelését, így a magas bal kamrai nyomás miatt kialakuló bal kamrai elégtelenség kezelhetővé, illetve elkerülhetővé válik.

Az eljárásban az Amerikai Egyesült Államok nagy kardiológiai és szívsebészeti centrumai játszanak jelentős szerepet. A beépített műbillentyűk két típusa ismert: az Edwards és a CoreValve. Lényegében mindkettő egy feltágítható fémháló, amelyben szelepek zárnak és nyitnak.

Az első ilyen műtét 2002-ben történt, és Magyarországon is beszámoltak már az első perkután beültetésről a Gottsegen György Kardiológiai Intézet munkatársai: 2008. november 11-én egy napon két sikeres perkután aortabillentyű implantációt is végeztek.

Maga az eljárás alig terheli meg a beteget: kevesebb, mint egy óra hosszat tart, és a páciens másnap vagy harmadnap elhagyhatja a kórházat.

Amerikában 300 ezren szenvednek aortaszklerózisban és következményes aortaszűkületben. Ez időskorban a leggyakoribb megbetegedések egyike, és még gyakoribbá válik, nyilatkozta Martin B. Leon, a New York City Columbia Orvosi Egyetem érsebészeti részlegének vezetője a medicinenet című online lapnak

Sebészeti beavatkozás, műbillentyű beültetés nélkül az aortaszűkületes betegek több mint 50 százaléka 2–3 évvel a diagnózis felállítását követően meghal. Az új műtéti eljárás a halálozási arányt 71,6 százalékról 42,5 százalékra mérsékeli. A beavatkozás után nemcsak hosszabb ideig élnek, de kiemelkedően jobban is érzik magukat a betegek. A leggyakoribb szövődmény a stroke kialakulása a beavatkozást követő 1–30 napon belül, de fokozott erőfeszítések történnek ennek redukálása céljából. Az eljárás az Egyesült Államokban és Európában is rohamléptekben terjed, megmentve idős emberek százezreinek életét és javítva életminőségüket.

Dr. Károlyi Zoltán
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)