hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Perelhető-e piálásért egy anya?

Precedensértékű kártérítési per zajlik Angliában egy 25 éves nő ellen, akinek várandósság alatti iszákos életmódja miatt gyermeke maradandó sérülésekkel született – írja az Origo.

A nő 13 évesen kezdett alkoholt fogyasztani, és 17 évesen már az ital rabja volt. Amikor 19 évesen várandós lett, a drogokat elhagyta, azonban továbbra is napi rendszerességgel fogyasztott nagy mennyiségű alkoholt. Bár ennek következményeire fogyelmeztették, a gyermeken születésekor egyértelműen felfedezhetőek voltak a méhen belüli növekedési problémák jelei. Kis súllyal született, a normálistól elmaradt a fejkörfogata, arca pedig "manóarc" volt, amely a magzati alkohol szindrómában szenvedő csecsemőkre jellemző.

A gyerek gyámságát ellátó szervezet által három éve indított kártérítési perben 2011-ben az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a gyermek bűncselekmény áldozata, az anya ugyanis tudatában volt (többször figyelmeztették), hogy a túlzott mennyiségű alkohol károsíthatja a magzatot. 2013-ban viszont másodfokon a bíró úgy ítélte meg, hogy a gyermek nem jogosult kártérítésre, részben mert a magzatnak nincsenek is személyiségi jogai. A per most az angol Legfelsőbb Bíróságnál tart, de máris számos jogi és etikai kérdést vetett fel az ügy – boncolják tovább az esetet - kitérve a magyar viszonyokra is - az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink