hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Pénz és baby hospice a beteg gyerekek világra hozóinak

A törvény csak az első lépést jelenti egy átfogó, Az életért elnevezésű kormányprogram megvalósításában. Még a szenátusnak és a lengyel elnöknek is jóvá kell hagynia, közölte az MTI alapján a Weborvos.

A lengyel szejm pénteken a súlyosan beteg magzatot megtartó anyákat és családjukat segítő törvényt fogadott el, amely utat nyit egy átfogó, hasonló célú kormányprogram megvalósítása előtt, és az előterjesztők szerint alternatív megoldást jelent a közelmúltban a szejmben elvetett, a teljes abortusztilalmat célzó tervezettel szemben.

A kormány által előterjesztett törvényt a 460 fős alsóházban 267-en támogatták, 140-en ellenezték. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) mellett a tervezetre az ellenzéki Kukiz´15 és a Lengyel Parasztpárt többsége is igent mondott. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) jelen lévő képviselői közül viszont csak egy szavazott igennel, és a Nowoczesna (Modern) párt is ellenezte a jogszabályt.

A szejm október elején elutasította a magzatvédő szervezetek által benyújtott, a teljes abortusztilalmat célzó törvényjavaslatot. A több mint félmillió aláírással támogatott tervezet országos tiltakozásokat váltott ki, és az összes parlamenti frakcióban akadtak képviselők, akik nem támogatták, többek között azért nem, mert büntethetővé tette volna a műtétet végző orvosok mellett a terhességmegszakításon áteső anyákat is.

A kormánypárt már október közepén kilátásba helyezte: olyan feltételek biztosítására törekszik, amelyek a súlyosan veszélyeztetett terhességek esetében is arra ösztönzik a szülőket, hogy a gyermek világra hozása mellett döntsenek. A most megszavazott jogszabály egyrészt kiterjeszti a jelenleg is létező, a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak járó szociális támogatások és egészségügyi szolgáltatások körét, másrészt megkönnyíti az ezekhez való hozzáférést. Előírja többek között, hogy a terhesség során megállapított súlyos, visszafordíthatatlan betegségben szenvedő gyermek világra hozatalát az állam 2017 elejétől egyszeri, 4 ezer zloty (285 ezer forint) mértékű támogatással méltányolja.

A törvény továbbá megkönnyíti a széles körű prenatális vizsgálatokhoz, a pszichológiai támogatáshoz és az úgynevezett baby hospice-okhoz való hozzáférést. Az utóbbiak azoknak nyújtanak segítséget, akik a terhesség ideje alatt, a szüléskor, illetve röviddel a szülés után veszítik el gyermeküket.

A jogszabály rögzíti, hogy a kormánynak az év végéig átfogó programot kell elfogadnia a várandós nők és családjaik segítésére.

Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében többek között akkor lehet legálisan elvégezni az abortuszt, ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett. Hivatalos adatok szerint ennek nyomán évente mintegy ezer abortuszt hajtanak végre, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatokon, annak ellenére, hogy a Down-kór besorolása a törvényben körülírt betegségek közé Lengyelországban jogi és erkölcsi kétségeket vet fel, emlékeztet a lap.

(forrás: MTI, WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink