hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Pécsett terjesztik, Szegeden tévedésnek tartják

Pécsen hamarosan nyílik a kínai orvoslást népszerűsítő egyetemi intézet, míg Szegeden, bár korábban ragáltak, erre nem terjed ki a keleti nyitás – derül ki a BAMA, illetve a Délmagyar cikkeiből.

Xiao Qian, kínai nagykövet szerdai pécsi, egyetemi látogatásáról számol be a baranyai lap.  A küldöttség Pécsi Tudományegyetemre tervezett  Konfúciusz Intézet létrehozásának részleteiről tárgyalt a helyi vezetőkkel. „Az intézet missziója a méltán híres, évezredes múltra visszatekintő kínai orvoslás hagyományainak megismertetése és terjesztése lesz” – írja a BAMA. Hozzáteszik a kínai delegáció álláspontja szerint a Konfúciusz Intézet minél gyorsabb létrehozásához most rendkívül kedvező az időzítés, amit a magyar kormányfő pekingi látogatásának hírével indokoltak.

A Szegedi Tudományegyetem már 2102 őszén megnyitotta a maga Konfúciusz Intézetét. Bár orvosképzés ott is folyik nem tanítanak keleti gyógyászatottűnik ki a Délmagyar cikkéből.  – A legfőbb probléma, hogy téves filozófián alapul – idézi a lap Boldogkői Zsoltot, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatóját a kínai orvoslásról. – Valószínűleg a keleti nyitás politikáját szolgálja a döntés. A kínai orvoslás alapfogalmai, a csí, a jin-jang és a meridiánok ugyanis nem létező dolgok – magyarázza a professzor a delmagyar.hu olvasóinak.

hirdetés

Könyveink