hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Patikai szer renális anémiára

Szeptember 1-jétől patikai forgalomba került át a vesebetegek vérszegénységének kezelésére szolgáló, a vörösvértestek képződését stimuláló három, hazai forgalomban lévő készítmény. Az Európai Unióban 2001-ben törzskönyvezték a darbepoetin alfa hatóanyagú készítményt (Aranesp®, Amgen) a krónikus veseelégtelenség során fellépő anémia kezelésére. Ebben az indikációban most vált elérhetővé hazánkban is. A gyógyszer 2002 júliusában, majd 2003-ban bővített indikációs köre a kemoterápiával kezelt, nem myeloid eredetű rosszindulatú daganat miatt kezelt felnőttek anémiájára is kiterjed.
   A dializált betegek túlnyomó többsége szenved vérszegénységben is, amely a veseműködés elégtelensége miatt alakul ki. A beteg vesék ugyanis nem képesek a vörösvértestek termelődéséhez szükséges mennyiségben termelni a képzést stimuláló anyagot, ezért a vesebeteg ennek mesterséges pótlására szorul.
   Az Aranesp® 2005. július 1-je óta 100 százalékos TB-támogatással rendelheti a dializálócentrum szakorvosa „Predializált vagy dializált gyermeknek (18 éves korig), valamint predializált vagy dializált felnőttnek renális anémia esetén”. A centrumok és szakorvosok listáját az Egészségbiztosítás szeptember 10-i száma tartalmazza.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés