hirdetés
hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Vélemény

Pártviszály a papramorgó ügyében

A pálinka gonosz ital, aki issza korán ehal.

Balázs Géza nyugat-dunántúli gyűjtése
 
Orbán Viktor múlt héten vidéki kampánykörútján bejelentette: ha kormányra kerülnek, egy adott mennyiségig többé nem lesz illegális a házi pálinkafőzés.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, a Fidesz házi pálinkafőzésre vonatkozó elképzelése szembe megy a szakmai szervezetek véleményével, illetve a 2003-ban konszenzussal elfogadott népegészségügyi programmal.
 
Hozzátette: úgy tűnik, a legnagyobb ellenzéki pártot az is hidegen hagyja, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztáshoz több ezer családi tragédia köthető. Magyarország az európai élvonalban található a „nagyivók” arányában, ami a 35–64 éves kor közötti férfiak esetében 22 százalékos részesedést jelent – mutatott rá Kökény Mihály. A kormánypárti képviselő kiemelte: az alkoholfogyasztás hazánkban jelenleg a harmadik legnagyobb népegészségügyi probléma, ami becslések szerint több száz milliárd forintos kárt okoz évente. Krónikus májbetegségben ugyanis évente hat-hétezer ember hal meg, ami négy-ötszöröse a régi európai uniós tagállamokban mért adatoknak – fűzte hozzá.
 
Kökény Mihály szerint a fenti problémák oka, hogy Magyarországon sokan fogyasztanak illegális forrásból származó, kémiailag szennyezett töményitalokat.
 
A szocialista politikus szerint Magyarországnak jól átgondolt, koherens alkoholpolitikára van szüksége, a kormány egyebek mellett ezért vezetett be például zéró toleranciát a közúti ellenőrzéseknél. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár rámutatott: az otthoni pálinkafőzésnek a minőségi kockázatok mellett komoly balesetbiztonsági kockázata is van.
 
Közlése szerint jelenleg is lehet saját célra kedvezményes adókulccsal pálinkát főzni, és egy törvénymódosítási törekvés szerint a jövőben – kizárólag az ellenőrzött főzdékben – 10 literig adómentesen is elő lehetne állíttatni pálinkát. Megjegyezte: a Fidesz elképzelése azonban tönkretenné ezeket a bérfőzdéket, amivel több száz munkahelyet sodorna veszélybe.
 
MTI
 
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés