hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Paradicsomtanulmányok

Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő a zöldségestől

Épp a paradicsomszezon elején publikálták azt a két tanulmányt, amelyek megerősítik: gyulladáscsökkentő, határértékhipertóniában pedig vérnyomást mérséklő hatású a világszerte az egyik legnagyobb területen és mennyiségben termelt zöldségféle.

A világon mintegy 3,1 millió hektáron, évente közel 90 millió tonnányi mennyiségben termelt paradicsom vitamintartalma nem magas (100 g friss termésben 20–30 mg C-vitamin és 5000–9000 IU A-vitamin található), mégis fontos vitaminforrás, mivel egy főre jutó fogyasztása a legnagyobb a zöldségfélék között. A Magyarországon évente 10–12 kg/fő mennyiségben magunkhoz vett piros gömbök – a 100 grammonként 220–300 mg-os káliumtartalom, a 2–4 százalékos cukortartalom és a 0,3–0,6 százalékos savtartalom mellett – antioxidáns hatású karotinoidokat tartalmaznak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés