Paradicsomtanulmányok
Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő a zöldségestől
Épp a paradicsomszezon elején publikálták azt a két tanulmányt, amelyek megerősítik: gyulladáscsökkentő, határértékhipertóniában pedig vérnyomást mérséklő hatású a világszerte az egyik legnagyobb területen és mennyiségben termelt zöldségféle.
A világon mintegy 3,1 millió hektáron, évente közel 90 millió tonnányi mennyiségben termelt paradicsom vitamintartalma nem magas (100 g friss termésben 20–30 mg C-vitamin és 5000–9000 IU A-vitamin található), mégis fontos vitaminforrás, mivel egy főre jutó fogyasztása a legnagyobb a zöldségfélék között. A Magyarországon évente 10–12 kg/fő mennyiségben magunkhoz vett piros gömbök – a 100 grammonként 220–300 mg-os káliumtartalom, a 2–4 százalékos cukortartalom és a 0,3–0,6 százalékos savtartalom mellett – antioxidáns hatású karotinoidokat tartalmaznak.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!