hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Panaszos páciensek - kukkoló sofőr

A betegek és a hozzátartozók többsége nem mondvacsinált okból keresi az igazát - írja a Heves Megyei Hírlap.

A betegpanaszok kivizsgálásában nagy szerepet játszó Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése kész tény, ám a betegjogok új rendszeréről egyelőre keveset tudni.

- Az egészségügyi törvény alapján a betegjogok érvényesítésében ellátást végző egészségügyi szolgáltatóhoz (kórház, rendelőintézet), annak fenntartójához (városi, megyei önkormányzatok) jelentheti be a panaszát a beteg. Megteheti továbbá a Beteg-, Ellátott- és Gyermekjogi Közalapítvány által nyilvántartott betegjogi képviselőknél - hangsúlyozta dr. Él Éva, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete igazgatási osztályának vezetője.

A szakember szerint az ÁNTSZ panaszvizsgálati hatáskörének módosulásáról egyelőre nincs tudomásuk. A regionális intézetek a fekvőbeteg-ellátással, a mentéssel, a betegszállítással, a kistérségiek a házi- és fogorvosi ellátásokkal kapcsolatos panaszügyekben járnak el.

Heves megyéből évente mintegy 40 panaszügyet vizsgáltak regionális szinten eddig, a kistérségi intézetek ettől nagyobb számban jártak el. - A felügyelet megszüntetésével valószínűleg a betegjogi képviselőkre is több feladat hárul majd.

Évente mintegy félszáz (2008-ban 51, 2009-ben 50) betegpanasz-ügyben járt el 2001 októbere óta meghatalmazás alapján dr. Chikán Zoltán, Heves megyei betegjogi képviselő. A reklamációk felében bizonyosodott be a panaszosok igaza. - Az egészségügyi ellátók igyekeznek együttműködni az esetleges félreértések tisztázásában, törekszenek a megegyezésre. A betegek és a hozzátartozók többsége sem mondvacsinált okból keresi az igazát. Több esetben az adott gyógyintézménynek az anyagi, tárgyi feltételek, objektív okok miatt nem volt módja a panasz orvoslására. Például a törvény szerint a szülők a kórházi ellátásra szoruló gyermekük mellett maradhatnak, ám ennek a feltételei sehol sincsenek meg - mondta.

Dr. Chikán Zoltán említett személyiségi jogokat érintő panaszt is: a szűrésre jelentkezők többen egy öltözőben vetkőznek, miközben minden érintettnek külön öltöző járna, ám erre nincs mód. Akkor viszont a panaszosnak valóban igaza volt, amikor azt kifogásolta, hogy egy mobil tüdőszűrő jármű férfi vezetője a nők szűrése alatt is fenn akart tartózkodni a kocsin.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés