hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Panaszmentes léptályog

Folytatjuk a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának szervezésében lezajlott Hibák és tévedések a radiológiában című szimpóziumán elhangzottak bemutatását. Ezt az esetet dr. Tanács Edit ismertette, a társszerző dr. Csipak Klára.

Az 59 éves férfi három napja tartó magas láz miatt került kórházba. Anamnézisében évtizedekkel korábbi balesete miatt bal oldali nefrektómia és a darabos alsó végtagi törés környezetében visszatérő lábszárfekély szerepelt. A felvételekor készült mellkasröntgenen a bal rekeszfél magasabban állt, a laterális szinuszokban kevés folyadék, a jobb bázison tenyérnyi beszűrődés ábrázolódott, és a bal hilus tömöttebb volt az ellenoldalinál. A betegnél antibiotikum-kezelést kezdtek. Hat nap elteltével kontrollként mellkas-átvilágítást végeztek: a bal oldali hilus tömöttebb, a pulmonális törzs tágabb volt, mint a felvételkor. Ugyanezen a napon hasi ultrahangvizsgálat is történt, amelynek során a lép hilusánál elhelyezkedő, 140 mm átmérőjű, kerek, elmeszesedett hematómát írtak le.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bokor Dóra
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés