Pálinkával dicséri a reformkonyhát a magyar - változások az ebédlőasztalon
A kommentelőket is izgalomba hozta a honi élelmiszerfogyasztás változásait bemutató cikk a Napi.hu-n: szegénységről vagy az egészségesebb életvezetésről vallanak-e a számok, ezt vitatják.
Összességében mennyiségben ugyanannyit ettünk 2013-ban, mint 2012-ben. Zöldségből, gyümölcsből, halból többet, zsírból, tejből, tejtermékből és alkoholból kevesebbet fogyasztottunk, mit egy évvel korábban - derül ki a KSH friss, a 2013-as élelmiszermérlegeket és tápanyagfogyasztást górcső alá vevő elemzéséből.
A magyar lakosság fejenként átlagosan 615 kilogramm (kg) táplálékot "tüntetett el" 2013-ban, ami mintegy 80 kilóval kevesebb az ezredfordulón elfogyasztottnál.
A húsfogyasztásban 2000-hez képest több mint 20 százalékos a csökkenés.
Folyamatosan csökken 2006 óta a zsiradékok fogyasztása, 2000-hez képest 15 százalékkal marad el a 2013-as mennyiség. Az állati zsiradék aránya 40 százalék volt, szemben a 2010-es 50 százalékkal.
Zöldségből és gyümölcsből 7 százalékkal több, összesen átlagosan 186,5 kiló fogyott fejenként.
Visszaesett az alkoholfogyasztás, 2000-hez képest 20 százalékkal kevesebb. A szerkezet is módosult, a sört fokozatosan beérte az egészségügyi szempontból kockázatosabb tömény szesz – olvasható a napi.hu-n.