hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Palay-díj a magyar agykutatónak

Somogyi Péter neurobiológus professzor, az MTA levelező tagja, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatója vehette át a 2010-es Sanford L. Palay-díjat San Diego-ban. A kétévente kiosztott, tudományos életműért járó elismerést az agy szerkezetének megértésében elért eredményeiért adományozta a magyar akadémikusnak az amerikai Cajal Club és aThe Journal of Comparative Neurology.

- Iskolateremtés és tehetségnevelés - foglalta össze az mta.hu-nak nyilatkozva Somogyi Péter a magyar agykutatás elmúlt néhány évtizedének legfontosabb hagyományait. Az akadémikus - aki csaknem negyed százada áll az oxfordi Anatómiai Neurofarmakológiai Intézet élén - a Harvard Orvosi Egyetem anatómia professzoráról, Sanford L. Palay-ról elnevezett, az amerikai Society for Neuroscience idei konferenciáján kiosztott díj átvételét követően azt hangsúlyozta: a magyar agykutatók azért tudtak és tudnak ma is a tudomány világában tapasztalható éles versenyben helytállni és kimagasló eredményeket elérni, mert az egymást követő kutatógenerációk megfelelő továbblépési lehetőséget biztosítanak a legtehetségesebb fiataloknak. - Szentágothai JanosVizi E. Szilveszter, Benedeczky István,Freund Tamás - említette példaként Somogyi Péter néhány olyan magyar kutató nevét, akik ebben a szellemben dolgoztak és dolgoznak több évtizede. A neurológia fejlődéséről szólva a professzor úgy fogalmazott: forradalmi változásoknak vagyunk a tanúi. Somogyi Péter tájékoztatása szerint az egyik legfontosabb kutatási irány jelenleg az agyban lezajló események és a viselkedés közti időbeni kapcsolat megértése.

- A sejtes szintű ideghálózat-kutatásban nagyhatalomnak számít Magyarország - hangoztatta a professzor, kiemelve, hogy a világon egyedülállóan az MTA KOKI-ban jelenleg hat olyan senior kutató dolgozik, akiket Nagy-Britannia legnagyobb orvostudományi alapítványa, a Wellcome Trust támogat. - Ez nemcsak az akadémiai kutatóintézet presztízsét növeli, hanem majd' kétmilliárd forintnyi forrást is jelent - hangsúlyozta Somogyi Péter.

A teljes cikk az MTA honlapján olvasható. 

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés