hirdetés
2024. október. 20., vasárnap - Vendel.

Páciensközpontú légkörre és folyamatszervezésre van szükség

A magán és a közegészségügy együttéléséről is beszélt a Portfolionak Ahmet E. Usta, a Liv Duna Medical Center ügyvezető igazgatója.

A magyar egészségügyi rendszerre, azon belül is a magánegészségügy sajátosságaira áttérve, mit emelne ki, főleg, hogy más országokból is vannak tapasztalataik?

Magyarországon az orvosok egyszerre több egységben is dolgozhatnak, tehát nem köteleződnek el egy kórházhoz. Sok olyan orvos van, aki bizonyos napokon ügyeletes egy-egy klinikán, és néhány órát dolgozik ott. Ez a tendencia azonban nem tesz jót a betegellátás minőségének. Mert ha például egy beteg kedden bejön, megkapja az ellátást, és pénteken visszajön, akkor már nem ugyanazzal az orvossal találkozhat. Ez megnehezíti a betegellátás folyamatát, hiszen előfordulhat, hogy a beteg különböző szakmai utasításokat kap, és végül nem tudja eldönteni, hogy a gyógyulás érdekében melyik ajánlást fogadja el.

Ez egy olyan terület, ahol szeretne változtatásokat látni, jól értem?

Páciensközpontú légkörre és folyamatszervezésre van szükségünk. Szükségünk van folyamatosan egy orvosra, sőt, mondhatnám azt is, hogy egy orvoscsapat álljon készenlétben. Végül is mi történik, ha egy adott betegnél több kockázati tényezőt azonosítanak. Akkor az orvosnak képesnek kell lennie arra, hogy házon belül konzultáljon más területek specialistáival. Már csak ezért is indokolt, hogy az intézmény falain belül is rendelkezésre álljanak szakemberek. Ezért szorgalmazom tehát a teljes munkaidős foglalkoztatási modellt, amely magasabb színvonalú betegellátást, magasabb bevételeket és ezáltal nyereségességet eredményez. Azt szeretném, hogy egy adott osztályon mindig legyen elérhető orvos a kórházban, de ne csak egy.

Azt gondolom, hogy ennek nagy ára van. Vagy vannak más lehetőségek az orvosok ilyen típusú alkalmazására?

Törökországban is ez volt a helyzet 20-25 évvel ezelőtt. Az állami kórházban dolgoztak, és nem szerettek elköteleződni egyetlen magánkórház mellett. Ez a helyzet azonban kezdett megváltozni, amikor Törökországban megjelentek a rendkívül fejlett magánkórházak. Azt hiszem, ez várható a magyar piacon is.

Vannak olyan eszközök, amelyek ezt előmozdíthatják?

A finanszírozási rendszer esetleges megváltoztatása és az önrészrendszer bevezetése. Ez lehetővé tenné, hogy a betegek a befizetett járulékaikat a magánkórházakban is felhasználhassák, a magánkórház pedig a többletszolgáltatásokért felárat számíthatna fel, de cserébe az orvos a magánkórházban is ugyanolyan magas szintű ellátást tudna nyújtani, mint az állami rendszerben. Azt is gondolom, hogy egy orvos egyidejűleg legfeljebb két intézményben dolgozhatna. A jelenlegi rendszerben a betegnek követnie kell az orvost, ezt meg kell fordítani. Természetesen ennek előfeltétele, hogy a kórháznak magas szintű komplexitást kell nyújtania a betegeknek.

A teljes interjút a Portfolio közli.

Forrás: Liv Duna Medical Center hivatalos Facebook-oldala
Forrás: Liv Duna Medical Center hivatalos Facebook-oldala

(forrás: Portfolio)

Könyveink