hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

„Out of Africa” – újabb bizonyíték

 Minden bizonnyal fajunk legrégebbi ismert képviselőitől származik az a két koponyalelet, amelyek korát most újra meghatározták. Az Etiópiában talált koponyákat 196 ezer évesre becsülik, vagyis a Homo sapiens megjelenésének legkorábbi szakaszából valók. Az új eredmény további bizonyíték arra, hogy az emberi faj Kelet-Afrikából, valószínűleg Etiópiából indult útjára és a lelet újonnan megállapított kora már összhangban van az evolúcióval kapcsolatos genetikai vizsgálatokkal is. Ezek szerint az ember mintegy 200 ezer évvel ezelőtt tűnt fel Afrikában.

 A koponyákra az egyik legismertebb emberelőd-kutató, Richard Leakey bukkant 1967-ben, az etiópiai Kibish mellett. A település az etiópiai Omo-folyó közelében fekszik, ezért a leleteknek az Omo I (lábszár-, comb-, medence- és koponyacsont- töredékek) és Omo II (koponyatöredék) nevet adta. Leakey felismerte ugyan, hogy az Omo I-nek elnevezett lelet a Homo sapienstől származik, de a koponyacsontokkal együtt feltárt puhatestűek vázának kormeghatározása kétféle eredményt hozott. A szén tizennégyes izotópos meghatározás alapján 39 ezer, míg az urán-tóriumos eljárással 130 ezer évesnek tűnt. Ez utóbbi nagyon jó módszer, de nagy a hibahatára. A most alkalmazott argon-izotópos módszernek jóval kisebb – plusz-mínusz 14 ezer év.

 – 1967-ben még sokkal fejletlenebbek voltak a kormeghatározási technikák, mint manapság – nyilatkozta a Nature-nek John Fleagle (Stony Brook Egyetem, New York), a kutatás egyik résztvevője. Azon kívül Leakey és munkatársai valójában több millió évvel idősebb maradványok után kutattak. Igazság szerint korai hominidákat (emberféléket) kerestek, és nem a modern ember képviselőit. Emiatt aztán senki sem kísérelte meg, hogy pontosabban meghatározza a koponyák lelőhelyének korát, annak ellenére, hogy ez segített volna lezárni az emberiség afrikai eredetéről zajló vitát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÖTVÖS IMRE ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés