hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ötmilliárd jut a (vidéki) szakrendelőknek

Európai Uniós forrásból ötmilliárd forint fordítható járóbeteg szakrendelők modernizálására; már pályázhatnak.

 

A szakrendelők megújítására az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) jut több milliárd forint, jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán azt is közölte, hogy ebben az esetben nem tesznek különbséget a kórházba integráltan vagy önállóan működő járóbeteg szakellátók között, mi több, a működési formák között sem szelektálnak. Vagyis: akár társasági formában működő intézmény is pályázhat.

A támogatást – amelynek maximális összege 300 millió forint lehet, s nem kell saját forrást mellé tenni – május 26-ig igényelhetik az érintettek. A vissza nem térítendő összegből fordíthatnak műszerfejlesztésre, épület rekonstrukcióra, a betegek és a dolgozók kényelmét egyaránt szolgáló beruházásokra, de akár az alapellátókkal való kapcsolat erősítésére, vagy informatikai fejlesztésre is. Ónodi-Szűcs szerint az a cél, hogy tehermentesítsék a kórházakat, a rászorulóknak minél kevesebbszer és minél rövidebb ideig kelljen fekvőbeteg intézményben tartózkodniuk. A jelenlegi pályázat mellett a tervbe vett kórházi ápolási határnapok csökkentése is ezt a célt szolgálja. Az ezt tartalmazó 43-as kormányrendelet egyeztetése jelenleg is zajlik.

Az ötmilliárdos fejlesztés – derült ki Sanda Tamás, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szavaiból – kizárólag az úgynevezett konvergencia régiókat érinti, a központi régió, s benne a fővárosi járóbeteg intézmények hasonló jellegű modernizálása az Egészséges Budapest Program keretében történik majd.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink