hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Tudomány

Ötletes újdonság a HIV-fertőzés egérmodellje

Állatokban is tanulmányozható lesz sok tekintetben a HIV-fertőzés, mert most már van olyan egér, amely majdnem olyan, mintha HIV-fertőzött lenne.
A HIV-kutatás talán legfőbb akadálya, hogy a vírus kizárólag emberi gazdaszervezetben szaporodik. Ez azt jelenti, hogy a tudósok szokásos állatkísérletes vizsgálatai ebben az esetben nem alkalmazhatók. Egy kutatócsoport azonban most számolt be a Journal of Biology-ban egy olyan szellemes módszerről, amellyel nagyrészt megkerülhető ez a probléma: olyan egereket hoztak létre, amelyek rendelkeznek a HIV-fertőzöttség fő jellemzőivel, anélkül, hogy valójában fertőzöttek lennének.
 
Amint arról a Science Daily beszámol, George Kassiotis, az MRC Országos Orvostudományi Intézetének munkatársa és a vele dolgozó kutatócsoport olyan egereket „teremtett”, amelyeknek éppen azok az immunsejtjei – a CD4+ T-sejtek –, amelyeket a HIV-fertőzés elpusztít, a megfelelő aktiváció hatására mintegy öngyilkosságot követnek el. „Noha az ilyen egerek nem reprodukálják minden tekintetben az emberek HIV-fertőzöttsége kapcsán kialakuló immundeficienciát, két alapvető sajátosságuk mégis majdnem ugyanolyan, mint az embereknél, nevezetesen a CD4+ T-sejtek számának drámai csökkenése és a generalizált immunaktiváció. Elengedhetetlenül fontos, hogy sokkal jobban megértsük a CD4+ T-sejtek pusztulásának és az immunaktivációnak, illetve az immundeficienciának a finom egyensúlyát ahhoz, hogy átláthassuk a HIV-fertőzés patomechanizmusát” – mondta Kassiotis.
 
A Kassiotis-féle egerek CD4+ T-sejtjeinek génjeit úgy alakították át, hogy aktiváció hatására mérget termeljenek, a diftériatoxin A fragmentumát. Ennek a genetikailag kódolt önpusztító hatásnak az eredményeként a sejtek 48 órán belül elpusztulnak. Az aktivált immunsejtek száma így erőteljesen csökken, és ennek folytán az egerekben hasonló tünetek mutatkoznak, mint a HIV-fertőzött emberekben. Vannak azonban fontos különbségek is: bár az egerekben folyamatosan csökken az aktivált CD4+ T-sejtek száma, mígnem gyakorlatilag teljesen eltünnek, ez nem jár együtt a naív és a memória CD4+ T-sejtek progresszív pusztulásával, ami HIV-fertőzésben megfigyelhető. Ennek ellenére, még ez a redukcionista modell is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy többet tudjunk meg a HIV-fertőzésről.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink