hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Osztrák patikák kontra drogisták

Az árcsökkenés mellékhatásai

Az osztrák egészségügy irányítói ujjongnak: tavaly első ízben sikerült lassítani a gyógyszerköltségek növekedését. A gyógyszerek 2004-ben az előző évinél 2,4 százalékkal nagyobb összeggel, összesen 1,69 milliárd euróval terhelték az egészségpénztárak költségvetését: ez a növekedési ráta 2003-ban még 7,4 százalék volt, csakúgy, mint az előző évtizedben szinte mindig. A tavalyi emelkedés nettó 0,3 százalék, s ez már stagnálásnak mondható – vélik a szakemberek, akik szerint a gyógyszerkiadások tovább csökkennének, ha sikerülne az orvosokat és a betegeket rávenni a generikus szerek használatára.
Az országban a felhasznált gyógyszerek 13 százaléka generikum. Bertold Reichardt, a burgenlandi egészségpénztár gyógyszerközgazdásza a Generikum Szövetség rendezvényén a depresszió, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a gyomorsavtúltengés kezelésében használatos originális szerek árát vetette össze az ugyanezekre a problémákra használatos generikumokéval: ez utóbbiaknál egy-egy csomag orvosság 3-10 euróval lehetne olcsóbb, ami összességében évi 125 millió eurós megtakarítást jelentene.
A generikumok használatát természetesen az Európai Generikum Szövetség vezetője, Greg Perry is támogatja, szerinte Ausztria felettébb rosszul áll a generikus gyógyszerek alkalmazása terén. Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában csaknem minden második recept generikumra szól. Az ausztriai áttöréshez viszont mind a betegeket, mind az orvosokat meg kell győzni. A gyógyszerkiadások csökkentését ugyancsak óhajtó egészségügyi minisztérium azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a generikum receptdíja alacsonyabb legyen, mint az originális készítményé, amit 4,45 euróra emeltek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZÁSZI JÚLIA (BÉCS)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés