hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Őszig nem lesznek fontos reformok

Egyetlen szimbolikus ügyről, az új alkotmány elfogadásáról fog szólni a parlament következő fél éve. Az egészségügy átalakítására még várni kell, írja a Népszava.

A Ház jogalkotási programjából és a kormány tervezett ülésrendjéből hiányoznak az olyan fontos lépések, mint például a közoktatás, vagy az egészségügy átalakítása, a nyugdíj- és a közigazgatási reform újabb lépései. Nem tudni semmit az alkotmányhoz kapcsolódó sarkalatos törvényekről sem, amelyek nélkül használhatatlan lesz az új alaptörvény.

A nagy átalakítások tehát vagy tovább késnek, vagy pedig a tavalyról megismert módon, egyéni képviselői indítványként kerülnek majd a Ház napirendjére.

Szimbolikus ügyből bőven jut az idei évre, ám a komoly, mélyreható átalakítások elmaradnak - legalábbis ez derül ki a kormány és az Országgyűlés törvényalkotási programjaiból. A Fidesz-KDNP ugyanis elsődleges feladatnak tekinti, hogy elfogadják az új alkotmányt. Ezt egyébként több jelképes, ámde kevés igazi jelentéssel bíró esemény kíséri majd. Elég csak arra gondolni, hogy Orbán Viktor a Magyar Nemzetben karácsonykor megjelent interjújában már megígérte, hogy "március 15-én az Országgyűlés egy ünnepélyes deklarációval átalakítja magát alkotmányozó nemzetgyűléssé, ami nem jogkörbővítést jelent, hanem azt, hogy semmilyen más kérdéssel nem fogunk foglalkozni, csak az új alkotmánnyal". Ezt ugyanakkor korábban többen, így Fleck Zoltán csak frazeológiának és politikai porhintésnek nevezték. A jogszociológus úgy vélte, hogy alkotmányozó nemzetgyűlésről csak akkor van értelme beszélni, ha az Országgyűlés feladata végeztével feloszlik és új választásokat írnak ki.

"Sem a kormány munkaterve, sem a Ház jogalkotási programja nem szól például a 2011-re már többször is ígért egészségügyi átalakításról. Pedig erre a kabinetnek elméletileg már kész tervei vannak. A kormány ülésterve mindössze annyit jelez, hogy májusban tárgyalják "az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól" szóló kormányrendelet módosítását. Az azonban szinte teljesen kizárt, hogy a kórházi átalakításokat egy kormányrendelettel meg tudnák oldani. De kimaradt az átalakítások sorából a már ugyancsak ígért nyugdíj- és a közoktatási reform is. Előbbi esetében a Napi Gazdaság meg is jegyezte, hogy azt vagy nem kormány előterjesztésként tárgyalnák majd, vagy "abban bíznak a kormánytagok, hogy a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kidolgozandó átalakítást meg sem kell vitatni". A közoktatási törvény esetében pedig könnyen elképzelhető, hogy jócskán elhalasztják az átalakítást: lehet, hogy abba csak jövőre kezdenek bele.

Hogy a komoly, mélyreható szerkezeti átalakítások mikor kezdődhetnek meg, egyelőre még nem tudni. Pedig az említett egészségügyi, oktatási és nyugdíj-átalakítások mellett már tudni kellene a közigazgatási reform újabb lépéseiről, vagy a választási törvény átírásáról. De hiányoznak - az MSZP által többször emlegetett - devizahitelesek megsegítéséről szóló törvények is."

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés