hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Össztűz a daganatra

Új szer az NHL ellen

Az új onkológiai gyógyszer, az ibritumomab tiuxetan (Zevalin) az első olyan kereskedelmi forgalomban is kapható radioimmun-terápiás készítmény, amely a rituximab-kezelés után relapszusba került vagy refrakter CD20-pozitív follikuláris B-sejtes non-Hodgkin-limfómák (NHL) kezelésére ad lehetőséget. A gyógyszer a kóros sejtek felületén megtalálható CD20 antigént felismerő monoklonális antitest „célzóképességét” és az ehhez kapcsolt béta-sugárzó Yttrium-90 izotóp (Ytracis) citotoxikus hatását egyesíti. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (az FDA) 2002 februárjában, az európai gyógyszerhatóság pedig idén január végén törzskönyvezte.

A nyirokrendszer rosszindulatú daganata, a non-Hodgkin-limfóma az ötödik leggyakoribb malignus betegség az emlő-, a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák után. A felnőttek esetében az NHL-megbetegedések 85 százaléka B-sejt eredetű. Az Európai Unió országaiban a betegek száma 230 000, évente 70 000 körüli (míg Magyarországon 3-400) új beteget tartanak nyilván, és a betegség gyakorisága évente mintegy 4 százalékkal emelkedik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés