hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

 

Összefüggést sejtenek a fusobaktérium és az endometriózis között

A Nagoya Egyetem kutatói szoros összefüggést találtak a Fusobacterium és az endometriózis megjelenése között, írja az Origo.

A kutatócsoport 79 endometriózisban szenvedő és 76 egészséges nő szövetmintáit elemezték, és szoros összefüggést találtak a Fusobacterium és a betegség megjelenése között. A vizsgálat során a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a baktériumot a betegek többségének méhnyálkahártyájában.

Míg az endometriózisban szenvedő nők 64 százalékának méhnyálkahártyájában jelen volt a baktérium, addig az egészséges nők mindössze 10 százalékában észlelték a mikrobát a nem kívánt helyen.

A tanulmány – amely a Science Translational Medicine című folyóiratban jelent meg – azt a megállapítást tette, hogy ha a kártékony baktériumot ki tudnák irtani, az egy lehetséges kezelési módja lenne az endometriózisnak.

A kezdeti megfigyelés után a kutatók egérmodelleket használtak a kapcsolat további vizsgálatára. Azt találták, hogy ha az egereket fusobaktériummal fertőzték, akkor az endometriózisos elváltozások száma is emelkedett. Miután az egereket antibiotikummal kezelték, az esetek száma és súlyossága is jelentősen csökkent.

A Fusobacterium egyes törzsei ártalmatlanok, mások azonban súlyos fertőzéseket okozhatnak az emberekben. A fusobaktériumokat olyan szájüregi betegségekkel hozzák összefüggésbe, mint a fogágybetegség és a mandulagyulladás. A mostani az első alkalom, hogy a baktérium és a női reproduktív rendszer betegsége között kapcsolatot figyeltek meg – írja az Origo.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink