hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Áttörést értek el az endometriózis kutatásában

Ausztrál tudósok olyan áttörést értek el a női meddőségi esetek majdnem egyharmadának hátterében álló, gyakran nagy fájdalommal járó endometriózis kutatásában, amely hatékonyabbá teheti az ismeretlen eredetű betegség kezelését, adta hírül a The Guardian című brit lap.

A Sydney-ben működő Királyi Női Klinika kutatói szöveteket tenyésztettek ki az endometriózis összes ismert típusából, és összehasonlították, hogy ezek a különböző szövetfajták hogyan reagálnak a kezelési módokra. A kutatás eredményeként az orvosok ezentúl célzottan más-más kezelést írhatnak elő az endometriózis típusától függően, ami hatékonyabbá teszi a gyógyítást.

Jason Abbott, a klinika szülész-nőgyógyász professzora szerint ez a fejlemény ahhoz az áttöréshez hasonlítható, amelyet három évtizede a mellrák gyógyításában sikerült elérni. "Harminc éve az összes mellrákos beteg ugyanazt a kezelést kapta. Ma már tudjuk, hogy a mellráknak több típusa létezik, és az egyes eseteket ennek megfelelően kell kezelni", fejtette ki, hozzátéve, hogy az új kutatási eredményeknek köszönhetően, az endometriózis típusának meghatározása nyomán képesek lesznek felmérni, hogy egy pácienst a betegség agresszív, invazív formája fenyegeti-e, és ilyen esetekben a termékenységét megtartó célzott kezelést adják neki.

Az endometriózis olyan krónikus betegség, amely hasi fájdalommal, erős menstruációs görcsökkel, haspuffadással, véres széklettel vagy vizelettel, kimerültséggel és a fájdalom, valamint a meddőség okozta súlyos szorongással járhat.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés