2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Csák János állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át

Orvost, asszisztenst és biomérnököt is kitüntetett Navracsics Tibor

Az elismerés kötelez, akinek több adatott, annak többet is kell nyújtania közössége számára – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére adományozott kitüntetések átadásakor Budapesten, kedden.

Nemzeti ünnepen emlékezünk azokra az őseinkre, akik meghatározzák a közösség karakterét, akik bizonyítottak, akiknek állandó helyük van az egész nemzet történelmében, akikhez mérjük magunkat. Így van ez szűkebb körben, például egy munkahelyi közösségben is, ahol elismerik a közösséget meghatározó személyiségek addig elvégzett munkáját. A kitüntettek többet tettek le az asztalra – mondta a miniszter.

A nemzeti ünnepen átadott kitüntetésekkel megerősítjük saját büszkeségünket, közösséghez tartozásunkat. Köszönjük a kitüntetettek eddigi átlagon felüli teljesítményét, és szeretnénk, ha így folytatnák – mondta Navracsics Tibor.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át: Csikász-Nagy Attila biomérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára a rendszerbiológia területén folytatott, nemzetközileg is jelentős kutatómunkája, a molekuláris és sejtszintű hálózatok dinamikai viselkedésének matematikai, számításos és kísérletes vizsgálata terén elért eredményeinek és azok alkalmazásának elismeréseként.

Nagy Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója nagy elhivatottsággal végzett gyógyítói és kórházvezetői munkája elismeréseként

Szederkényi Gábor mérnökinformatikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára a komplex biológiai rendszerekre is alkalmazható nemlineáris dinamikai rendszerek elemzése és vezérlése területén elért, nemzetközi és hazai viszonylatban is kiemelkedő eredményei, valamint azok sikeres ipari és társadalmi alkalmazásának elismeréseként.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Szőke András Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, színész, a taliándörögdi Ősök Háza társalapítója a Balaton-felvidék értékeinek megőrzését szolgáló tevékenysége, helytörténeti gyűjtőmunkája, valamint a nehéz sorsú gyermekek vizuális nevelésében vállalt szerepe elismeréseként.

A Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át Fábry Szabolcs János, Nagyvázsony község polgármestere, a nagyvázsonyi Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ szakmai vezetője, a Kárpát-medencei Kinizsi-Szövetség alapítója eredményes településvezetői munkája, valamint a magyar hagyományok és kultúra ápolása és a falusi állattartó gazdálkodás népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Papp Sándor István, a Veszprémi Főegyházmegye gógánfai Római Katolikus Plébániája plébánosa elhivatott papi szolgálata, valamint a rászoruló családok és gyermekek körében végzett odaadó karitatív tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át Horváthné Somogyi Ildikó, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke és a Veszprém Megyei Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Közhasznú Egyesületének elnöke, az Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény Nonprofit Kft. ügyvezetője a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékossággal élők támogatását szolgáló több évtizedes, áldozatos munkája elismeréseként.

Jakab Gedeonné, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neurológiai Szakambulanciájának vezető asszisztense egészségügyi szakterületen végzett öt évtizedes szakmai tevékenysége elismeréseként.

N. Horváth Erzsébet helytörténész, író, a tapolcai Batsányi Színjátszó Kör alapító vezetője a település kulturális életében betöltött szerepe, valamint helytörténeti kutatásai és írásai elismeréseként.

Oszkai Réka Viola, a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgatója Kisfaludy Sándor szellemi örökségének ápolása terén végzett munkája, valamint Sümeg kulturális életében vállalt szerepe elismeréseként.

Varga Károlyné, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettese, a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség titkára, a Tapolcai Városszépítő Egyesület alelnöke és a Tapolcai Nőklub Egyesület elnöke a város történetének kutatása és bemutatása érdekében végzett munkája, valamint közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Bronz Érdemkeresztet vehette át Koós Rita, a Sümegi Közös Önkormányzati Hivatal kommunikációs referense a település érdekében végzett értékes és sokoldalú munkája elismeréseként.

Az ünnepségen összesen több mint félszáz állami kitüntetést és miniszteri elismerést vehettek át a díjazottak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére adományozott kitüntetések átadásán a budapesti Festetics Palotában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére adományozott kitüntetések átadásán a budapesti Festetics Palotában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Csák János állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át

Március 15-én az örök magyar alkotó és szervező erőt ünnepeljük – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak keddi átadásán.

Csák János összesen 102 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 32-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 49-en, az Érdemes Művész kitüntetést 12-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.

Különleges nap ez a mai, térben és időben távoli, mégis szerves egységet alkotó és azonos gyökerekből táplálkozó eseményeket és teljesítményeket ünneplünk – hangsúlyozta Csák János. A miniszter szavai szerint március 15-én az elődökre emlékezve, "az örök magyar alkotó- és szervezőerőt ünnepeljük, a szabadságvágyunkat és az élni akarásunkat". Kiemelte: ma azért vagyunk itt, hogy tisztelettel fejet hajtsunk azok előtt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak "a magyar életvilág fenntartásában és továbbörökítésében".

Csák János emlékeztetett rá: kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amit az ősök alkotása teremtett, hanem azt is jelenti, hogy "előkészítjük az utódok kultúráját". Az elődeink ezt nagyon pontosan értették és az, hogy ma szabadon élhetünk és létezik magyar államiság és alkotmányosság, ez annak a bizonyítéka, hogy ők bármilyen nehéz történelmi korokban is éltek, megőrizték számunkra a magyar kultúrát – fogalmazott a miniszter.

A magyar kormány hisz abban, hogy vannak örök emberi jók, és ezeknek az ápolása és továbbadásuk elősegítése a kormányzat feladata – hangsúlyozta. A miniszter felsorolása szerint ilyen örök emberi jó a béke és biztonság, a kötődés, a valahova tartozás, valamint az, hogy képesek vagyunk gondoskodni magunkról. Csák János szavai szerint ezeknek az emberi jóknak a biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út. A miniszter szavai szerint a kultúra erő és energia, ami összetartja a közösséget.

Csák János a kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át. Az ünnepi programban közreműködött a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes és Vizeli Bálint zenekara, valamint Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész és Farkas Izsák hegedűművész.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink