hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Orvosi Nobel-díj 2006

A ribonukleinsav- (RNS) interferencia felfedezéséért dr. Andrew Fire és dr. Craig Mello kapta az idei orvosi Nobel-díjat. Az általuk 1998-ban leírt mechanizmus a génkifejeződés megakadályozásában játszik szerepet – korábban az RNS-molekulának ilyen funkciót nem tulajdonítottak. Mint azt a két tudós Caenorhabditis elegans férgeken végzett molekuláris biológiai kísérletei során kimutatta, kis, kétszálú RNSdarabok képesek a génekről készült messenger RNS-hez (mRNS) kötődni. Ennek következtében az mRNS lebomlik, így meg sem kezdődhet a fehérjeszintézis. A jelenség növényi, állati és emberi sejtekben egyaránt lejátszódik és feltehetőleg vírusok elleni védekezésképpen fejlődött ki évmilliókkal ezelőtt.
Az orvostudomány szempontjából az RNS-interferencia jelentősége az, hogy segítségével például a tumorsejtek bizonyos génjeinek működése is blokkolható. Napjainkban a módszert vírus-, szem-, és szív-érrendszeri anyagcsere-betegségekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok során alkalmazzák.
A felfedezés fontosságát jelzi, hogy mindössze 8 évvel az eredmények publikálása után elnyerte a Nobel-díjat. Ennyire rövid idő után eddig csak James Watson és Francis Crick, a DNS szerkezetének leírói részesültek az elismerésben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés