hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Orvosellenes hangulat a médiában

Egy világjelenség, amely összetettebb, mint gondolnánk

Az utóbbi időben megint elszaporodtak az orvosellenes hangok a magyar sajtóban. A Magyar Orvosi Kamara médiahadjáratról beszél. Valóban orvosellenes a média? Vagy esetleg a társadalom? Magyar vagy világjelenségről van szó? Erősítik-e ezt a tendenciát a műhibák, vagy éppen ellenkezőleg? Végső soron van-e összefüggés a Sabin-csepp és a Jakupcsek-show között?

Az orvoslás nem tudomány, a ritka sikert az orvosok csak a szerencsének köszönhetik, összejátszanak a gyógyszerészekkel, korruptak, szélhámosok, pénzéhesek, egymással is kitolnak, de leginkább a betegeknek ártanak. Ráadásul az orvosok büntetlenül viszik végbe gaztetteiket. Ezek a kemény mondatok nem egy délutáni talkshow-ból származnak, hanem Henricus Cornelius Agrippa von Nettesheym 1530-ban kiadott szatírájából. Magyar László András orvostörténész szerint az orvosok szapulása közkedvelt foglalatosság lehetett az ókori Rómában is. Az orvostársadalomnak csak az 1860-as évektől adatott meg röpke százévnyi nyugalom, ugyanis a nagy felfedezésekkel együtt alábbhagyott az orvosellenesség – hogy aztán a múlt század hatvanas éveiben világszerte újra fellángoljon. Az „aranykor” a Sabin-csepp felfedezésével ért véget. Talán ez volt az utolsó nagy, látványos eredmény, azóta csak a technika fejlődik; komoly, gyógyíthatatlan betegséget nem tudtak legyőzni – sorolja a lehetséges okokat az orvostörténész. A múlt század derekán világszerte tapasztalható újabb orvosellenes hullám nálunk a rendszerváltás után erősödött fel. Elsőként a természetgyógyászok igyekeztek lejáratni a gyógyítókat abban a küzdelemben, amelyet az alternatív gyógymódok piacáért folytattak. Majd a szaporodó műhibaperek ásták alá az orvosok tekintélyét.

Nem olyan egyszerű

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára nem ért egyet azzal, hogy orvosellenes lenne a média. Az orvosok megítélése általában igen szélsőséges: vagy nagyon pozitív, vagy nagyon negatív, attól függően, ki az az orvos, akivel közvetlen kapcsolatba kerülnek az emberek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Élő Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés