hirdetés
2024. július. 19., péntek - Emília.
hirdetés

Országszerte folytatódott a kórházak kálváriája a júliusi hőségben (Frissítve)

Klíma helyett ventilátorokat, sötétítőnek plédeket vittek a szülők a debreceni gyermekklinikára, a kórtermekben így is 32 fok volt, közli az RTL Híradó.

Az RTL Híradó riportja szerint Miskolcon leállt a daganatos betegek sugárkezelése, mert elromlott a klíma. – A három sugárterápiás készülékéből egy ideje csak kettő üzemelt, de most már egy sem. – Nem, nem jó, majd mindenkit fogunk értesíteni, hogy mikortól jöhetnek, 140 betegről van szó – közölték a kórháznál. Hivatalos megkeresésre azt írták, a kezelések jövő kedden indulhatnak újra.

A debreceni gyermekklinikán egyszerűen pokoli a helyzet. Ott tartanak, hogy szülők visznek be ventilátorokat és léghűtőket, de így is elviselhetetlen a 32 Celsius-fokos meleg. Van, ahova a nap is betűz, mert leszakadt a sötétítőfüggöny.

– Három éjszakát töltöttünk benn, kész pokol – mondta egy beteg gyermek édesanyja, akinek a férje vitt be plédet, törülközőt, sötétítőnek, ventilátort klíma helyett.

Cegléden is feladta a klímaberendezés

A 24.hu megkeresésére Ceglédi Toldy Ferenc Kórház igazgatója elmondta, hogy „a központi műtőt három külön klímarendszer látja el, és az egyik meghibásodása miatt néhány napon át magasabb volt az ehhez tartozó műtőhelyiségekben a hőmérséklet. A meghibásodást azonnal jelezték a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) felé.” Hozzátette: a műtétek átcsoportosításával, valamint a sebészet vonatkozásában a tervezett műtétek halasztásával oldották meg a problémát. Hangsúlyozták, hogy a szakemberek a hiba javítását megkezdték, és jelenleg már az érintett műtőhelyiségekben is az előírt hőmérsékletet tudja a klímarendszer biztosítani.

Adományból venne új klímákat a Bethesda, a Facebookon gyűjtenek

A Bethesda Gyermekkórházban is gond van a légkondicionálással. A kórház Facebookon osztotta meg, hogy nemrégiben elromlott a klíma az intézmény egyik műtőjében. A technikai probléma miatt a műtétek tervezhetősége is bizonytalanná vált, ám a jelenlegi pénzügyi keretükből nem megoldható a javítás, ezért a követőik segítségét kérik.

Frissítés:

A kánikula okozta működési nehézségekre a Bethesda fenntartója, a Magyarországi Református Egyház azonnal reagált, s rendkívüli segítségként kifizeti az elromlott klímaberendezés teljes szerelési költségét. A Ferencvárosi Torna Club sportolóinak és dolgozóinak 10 millió forintos segítségével pedig megoldódott azon helyiségek klimatizálásának finanszírozása, ahol ez még sürgősen szükséges.
 
Egy névtelenségét kérő kiemelt nagyösszegű adományozónak, az összefogásban résztvevő számtalan támogatónak és a cégek felajánlásának köszönhetően sorra kerülnek a klimatizálásban a sürgősségi várakozó, a sebészeti betegőrző kórterem, a neurológiai betegfogadó tér, ADHD ambulancia vizsgálója, a génterápiás kórem és az otthonlélegeztetési alváslabor.

Könyveink