hirdetés
2024. július. 20., szombat - Illés.
hirdetés

Legalább 10-15 százalékkal több haláleset történt a hőhullám miatt

Az NNGYK szakértője az RTL-nek azt mondta, a hőhullám miatt legalább 10-15 százalékkal többen haltak meg, mint normál esetben.

A mostani hőhullám alatt a mentők annyira leterheltek, mint a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, ezért folyamatosan át kell csoportosítaniuk kapacitásaikat. Legtöbbször egyszerűbb rosszullétekhez riasztják őket, de sok a súlyos eset is, például a szívinfarktus.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az RTL-nek úgy nyilatkozott, szerinte nem lehet egyértelműen megmondani, hogy a szívinfarktus hátterében mennyire játszik szerepet a magas hőmérséklet és az aktuális időjárás.

„A szokásos 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapunk huszonnégy óra alatt, ami nagyon magas érték, hasonlóan a Covid alatt tapasztalt betegszámhoz. Minden erőfeszítést megteszünk, hogy gyorsan odaérjünk minden helyszínre. A bajtársainktól is komoly teljesítményt igényelnek ezek a napok” – mondta Győrfi Pál.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) még vár a hőség miatti halálozási adatokra, de szakértőjük szerint az már biztos, hogy legalább 10-15 százalékkal többen haltak meg, mint normál esetben.

(forrás: RTL.hu)

Könyveink