hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Öröklődő praeeclampsia-hajlam

Több mint duplájára nő a kockázata annak, hogy egy terhességben praeeclampsia alakul ki, ha a magzat szüleinek bármelyike maga is praeeclampsiás terhességből született. Az ilyen családi halmozódású esetekben ráadásul a kórkép súlyosabb formája jelenik meg – derült ki egy vizsgálatból, amelynek szerzői az 1967 és 2003 közötti norvég nyilvántartás alapján több mint 700 ezer terhességet tekintettek át (BMJ; 2005:331:877–882). Különválasztották a praeeclampiás terhességből születetteket és testvéreiket, majd megvizsgálták, hogy nagyobb számban alakult-e ki a kórkép náluk (illetve férfiak esetében a párjuknál), mint a nem praeeclampsiás terhességből születetteknél. Praeeclampsiának a terhesség 20. hetét követően kialakult, proteinuriával kísért, 140/90 Hgmm-t meghaladó vérnyomást tekintették. Kiderült, hogy a praeeclampsiás terhességből született nők első terhessége több mint 2,2-szeres esélylyel jár praeeclampsiával, míg az ilyen anamnézisű férfiak partnereinél másfélszeres a kockázat azokhoz képest, akik szövődménymentes terhességből születtek. A rizikó a második terhességben is közel ugyanekkora. Az eredményeken az sem változtatott, ha a terhesség hosszát, az esetlegesen társuló diabéteszt vagy az anya dohányzását, életkorát, iskolázottságát is figyelembe vették.
Valamivel kevésbé fokozott az érintettek – egyébként szövődménymentes terhességből született – lánytestvéreinek rizikója, míg a fiútestvéreké megegyezik az egészséges populációéval.
Érdekes módon a kockázatok nem összegződnek: az aktuális terhességben akkor is csak 2,1-szeres a praeeclampsia kialakulásának esélye, ha a magzat mindkét szülője érintett. Viszont minél súlyosabb a kialakult praeeclampsia, annál valószínűbben született valamelyik szülő maga is hasonló kórképpel kísért terhességből. Családi halmozódás esetén ráadásul annak is nagyobb az esélye, hogy a praeeclampsiával szövődött terhesség koraszüléssel végződik.
A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a praeeclampsiás terhességből születettek a kórképet magzati oldalról beindítani képes gén(eke)t örökölnek valamelyik szülőjüktől.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés