hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Pécsett felfüggesztették a klinikai gyakorlati képzést

Operatív törzs: ne tartsanak ünnepi rendezvényeket!

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs azt javasolja, hogy mindenki tekintsen el a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények megtartásától, hangsúlyozta a szervezet ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs keddi budapesti ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor azt kérte, hogy a hatvanévesnél idősebbek lehetőség szerint kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömegbe. Az Olaszországból hazaérkezőktől pedig azt kérik, hogy koronavírus-tünetek nélkül is 14 napig maradjanak otthon, és a gyerekeiket se küldjék iskolába.

Elkezdték kidolgozni a schengeni szárazföldi határátkelőhelyeken bevezetendő intézkedéseket, amelyek része, hogy szűrni fogják a belépőket, ismertette.

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy "még bőven számolnunk kell" Európában a járvány terjedésével.

*

Határozatlan időre felfüggeszti a klinikai gyakorlati képzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szerdától, közölte az intézmény. A PTE keddi közleménye szerint az intézmény ezzel a döntésével szeretné megőrizni a betegek és az egyetemi polgárok biztonságát, és fenntartani az eddigi megelőző intézkedések hatékonyságát. Hozzátették: az elméleti, klinikán kívüli egészségügyi oktatás a megszokott mederben folyik tovább. Az intézmény kiemelte a kommünikében, hogy sem a Pécsi Tudományegyetemen, sem a közvetlen régiójában nincs tudomásuk koronavírussal fertőzött emberről, de a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, az illetékes szakhatóságok útmutatásának megfelelően jár el az intézmény a továbbiakban is.

*

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a koronavírus járvánnyal (Covid-19) kapcsolatos adatkezelésekről tájékoztatót tett közzé a honlapján.
 A tájékoztató az alábbi linken érhető el: https://naih.hu/files/NAIH_2020_2586.pdf.

*

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb, jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság illetékes tagja kedden az Európai Parlament (EP) Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén. Az egészségügyért felelős uniós biztos közölte, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A brüsszeli testület közös közbeszerzési pályázatot indított el az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.

"Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája", hívta fel a figyelmet Kirikidész.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzését illetően fontos, hogy az EU stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink