hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az unió december 27-től megkezdi az oltást

Operatív törzs: december végén kezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása

Már december végén elkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása a kijelölt oltópontokon Magyarországon, mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kifejtette, december 21-én dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcinájának engedélyezéséről, ezt követően kezdődhet meg az oltóanyag kiszállítása és indulhat az oltás Magyarországon is. Hozzátette, a kormány más oltóanyaggyártók vakcináit is lekötötte, összesen 17,5 millió adagot; emellett a gyógyszerészeti hatóság vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit is.

Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kórházakban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, a kórházak ugyanakkor a haldoklókhoz és szülő nőkhöz kötelesek a hozzátartozókat beengedni. Arra a kérdésre, hogy mennyi időnek kell eltelnie az influenza elleni és a koronavírus elleni védőoltás beadása között, alkalmazható-e a kettő együtt, valamint igaz-e, hogy bizonyos előrehaladottabb stádiumú alapbetegségek esetén nem ajánlott a vakcina, azt közölte: minden egyes oltóanyag egyedi engedélyt kap, a készítmény nyilvánossá váló alkalmazási előiratában minden, a vakcina felhasználásával kapcsolatos adat megismerhető lesz.

Galgóczi Ágnes hangoztatta, hogy akinek a koronavírustesztje pozitív eredményt mutat, annak ezt jeleznie kell a háziorvosának. Ezután járványügyi intézkedés következik, a fertőzöttet elkülönítik.

Kitért arra, hogy Magyarországon az eddig igazolt fertőzöttek 56 százaléka nő, 44 százaléka férfi, az átlagéletkoruk 45 év, az elhunytaké 75 év. Szólt arról, hogy az 50. héten 29 725 embernél igazolódott a koronavírus-fertőzés, a fertőzöttek 23,1 százaléka a 40-49 év közötti, 17 százaléka a 65 év feletti korosztályba tartozik, 4,5 százaléka gyermek. A fertőzéssel a települések 96 százaléka érintett, az 50. héten regisztrált esetek 13 százaléka Budapesten, 11 százaléka Pest megyében, 4 százaléka Hajdú-Biharban volt, a legkevesebb fertőzöttet, 3 százalékot Hevesben igazoltak. Galgóczi Ágnes jelezte: a 49-ről az 50. hétre a legnagyobb arányban Somogyban nőtt a nőtt az új esetek száma, ahol 17 százalékkal több fertőzöttet azonosítottak. Baranyában 7, Fejérben 4 százalékkal nőtt, Nógrádban gyakorlatilag nem változott, a többi megyében csökkent az esetszám.

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf azt mondta: a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, egyben ezzel is elismeri az érintett területeken dolgozók munkáját.

Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a dolgozó a veszélyhelyzettel összefüggően, vagy a koronavírus-járvány következményeinek ellátása érdekében lát el feladatokat.

Szintén a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását is, emlékeztetett Gál Kristóf, hozzátéve: az erről szóló kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

Az év végén, december 28-án 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között az amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni, felhasználni. Aki ezeknek a pirotechnikai termékeknek a forgalmazására, birtoklására, illetve felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, akár 150 ezer forinttal is büntethető szabálysértést követ el.

A szentestére vonatkozó szabályokról hétfőn várható döntés.

Von der Leyen: az unió december 27-től megkezdi a beoltást

Az Európai Unió tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását, közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Az uniós bizottság elnöke, aki korábban a beoltás összehangolt, ugyanazon a napon kezdődő tagállami megkezdését szorgalmazta, Twitteren közzétett üzenetében azt közölte: a vakcináció uniószerte december 27-én, 28-án és 29-én megkezdődik. "Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat", jelentette ki von der Leyen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink