hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Opció az egészségügyieknek

A legújabb privatizációs törvényjavaslat

Csak teljes intézmények tényleges vagy funkcionális privatizációját engedélyezné a kórháztörvény új, szakmai egyeztetésre küldött utolsó változata. Az egészségügyi dolgozók 30 napos opciót kapnának, hogy alvállalkozóként szerződést köthessenek az intézmény működtetőjével.

Emlékezetes, hogy az Orbán-kormány idején komoly viták során elfogadott eredeti törvény végrehajtását az új összetételű parlament felfüggesztette. A kezdeti tervek szerint csak módosították volna a kórháztörvény néven elhíresült jogszabályt, Csehák Judit egészségügyi miniszter azonban később új törvény kidolgozása mellett döntött. A szakmai érdekvédő szervezeteknek megküldött törvényjavaslat több lényeges ponton eltér az előző jogszabálytól.

Az egészségügyi intézmények tulajdonosváltása, vagy akár csak az intézmény működtetési jogának átruházása például úgy történne a gyakorlatban, hogy a fővállalkozó az intézménytulajdonos állammal vagy önkormányzattal az ellátási kötelezettség teljesítésének átadásáról szerződne. Ilyen megállapodás azonban – a korábbi jogszabálytól eltérően – csak a gyógyintézet szolgáltatásainak összességére köthető, nem lehet tehát „kimazsolázni” belőle egyetlen jól jövedelmező részleget sem. Eltérés az is, hogy a szakmai befektetőket nem zárnák ki a fővállalkozói körből. Tehát gyógyszergyárak, gyógyszer-nagykereskedők ugyanúgy jelentkezhetnének a privatizációban, mint szállodaipari vagy útépítéssel foglalkozó vállalkozások. Maga az állam és az önkormányzat is létrehozhat saját szolgáltatót, illetve alapíthat olyan gazdasági vagy közhasznú társaságot, amelyben döntő tulajdonosi befolyása van. A törvény természetesen nem rendelkezik átalakulási kényszerről.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Élő Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés