hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Önmagában is veszélyes a tüskefehérje

Az Index szerint a koronavírus felszínén található fehérje a vírus nélkül is gyulladást és citokinvihart okozott egereknél.

Az emberi szövetekhez hasonló receptorokkal rendelkező transzgénikus egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a SARS-CoV-2 felszínén található fehérje a vírus jelenléte nélkül is képes komoly problémákat okozni a tüdőben. A tüskefehérjét eddig csak úgy ismertük, mint az eszközt, amivel a vírus a megtámadott sejtekhez kapcsolódik, és ami alapján az immunrendszer beazonosíthatja és megsemmisítheti a támadókat.

Eredményeink szerint a SARS-CoV-2-tüskefehérje a működő vírus jelenléte nélkül is tüdősérüléshez vezet. Ez a korábban ismeretlen mechanizmus már jóval a vírus szaporodása előtt tüneteket okozhat – ismertette Pavel Solopov, az Old Dominion Egyetem Frank Reidy Kutatóintézetének munkatársa.

A kutatók kísérleti egerekbe tüskefehérjét fecskendeztek, majd 72 órával később megvizsgálták a tüdejüket. A vizsgálatok gyulladást, fehér vérsejteket és egy kezdődő citokinvihar tüneteit mutatták az egerek tüdejében, írja a lap.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink