hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Onkoterápiás C-vitamin?

Nagymértékben: orvosság

Amerikai kutatók a C-vitamin potenciális daganat elleni hatásáról számoltak be az Egyesült Államok akadémiai szakfolyóiratának szeptember 20-i számában.

 A daganatterápiában alkalmazott szerekkel kapcsolatban fokozottan érvényes a gyakran hangoztatott közhely: aminek nincs mellékhatása, az nem is hat. Ennek fényében különösen meglepő, ha a régi, ártalmatlan szer, a C-vitamin onkoterápiás szerephez juthat. Az 1970-es években néhány közleményben már leírták a nagy dózisban intravénásan (iv.) vagy szájon át alkalmazott aszkorbinsav daganat elleni hatását, és a hatást in vitro is igazolták. A lombikban tapasztaltak mechanizmusát azonban nem sikerült tisztázni, és a rák ellen fordítható előnyök a szigorúbb – kettős vak, placebokontrollos – vizsgálatokban nem voltak bizonyíthatók. A sorozatos sikertelenség évtizedekre elvette a kutatók kedvét daganat elleni felhasználás humán vizsgálataitól. Fordulópontot jelentett, amikor az utóbbi években kiderült: az aszkorbinsav farmakokinetikájával kapcsolatos feltevések tévesek, orális alkalmazásakor jóval kisebb plazmakoncentrációra számíthatunk, mint intravénás adagolás esetén. Az alkalmazott dózistól függően a két beviteli mód között meglepően nagy, 25–70- szeres különbség tapasztalható a plazmakoncentrációban. Mivel a régi, sikertelenül zárult vizsgálatokban szájon át adták a C-vitamint, rák elleni hatásának tanulmányozása újból aktuálissá vált.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
CSUPOR DEZSŐ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés