hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Hatvan napra letették a mikroszkópot

60 napra leállították kutatásaikat a madárinfluenza egy jóval pusztítóbb törzsével dolgozó tudósok, akik most a Nature és a Science folyóiratokban közzétett levelükben "nemzetközi fórumot” szeretnének tanulmányaik kockázatainak és értékeinek megvitatására – írja az sg.hu.

Korábban a Medicalonline is beszámolt róla, hogy az Egyesült Államok biológiai biztonsági bizottsága úgy döntött: e fontos, a H5N1 madárinfluenza vírussal kapcsolatos kutatás túlságosan veszélyes ahhoz, hogy eredményeit publikálják.

Bár a H5N1 rendkívül halálos, ha valaki megfertőződik, hatásai mindeddig egészen korlátozottak voltak, mivel a vírus nehezen terjed az emberek között. A hollandiai Erasmus Egyetem és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem kutatásai azonban megváltoztatták a törzset és jelentősen megkönnyítették a terjedését a vadászgörények, ezáltal az emberek között is – idézi fel az sg.hu.

A tudósok pénteken a Science Insiderben közzétett levelükben azzal érvelnek, hogy egy fertőzőbb törzsről szerzett ismeretek rendkívül fontosak a közegészségügy számára, mielőtt a vírus a természetben is mutálódna. "További kutatásra van szükség, hogy megállapítsuk, hogyan válnak emberi járványforrásokká a természetben az influenza vírusok, így megfékezhetjük, mielőtt eljutnak az emberről emberre terjedés képességéig, vagy megtehetjük a szükséges intézkedéseket, ha mindez mégis bekövetkezik" - olvasható az állásfoglalásban.

A kutatást és a további lépéseket a WHO februári ülésén fogják megvitatni.

(forrás: MedicalOnline, sg.hu, BBC)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink